Sme: Zastřelený Kuciak pátral po napojení Ficovy asistentky na kalábrijskou mafii

Devadesátka ČT24 k reakcím na vraždu slovenského novináře (zdroj: ČT24)

Zavražděný slovenský investigativní novinář Ján Kuciak se v posledním období věnoval italské mafii. Novinář Tom Nicholson upozornil, že si s Kuciakem psal o podezření, že kalábrijská 'Ndrangheta na východním Slovensku zneužívá peníze z evropských fondů. List Sme napsal, že předmětem zájmu zastřeleného novináře bylo i napojení nynější asistentky premiéra Roberta Fica Márie Troškové na italské podsvětí.

Mária Trošková v minulosti založila soukromou firmu GIA Management s podnikatelem italského původu Antoninem Vadalem, kterého 'Ndrangheta využívala k pomoci s přepravou zboží, napsal Sme. List dodal, že osoba se stejným jménem a datem narození jako Vadala byla zmíněna v zatykači italských policejních orgánů. Vyšetřování však bylo zastaveno pro nedostatek důkazů. Úřad slovenské vlády informace zatím nekomentoval.

Ficova asistentka Trošková, která působí na úřadu vlády v pozici hlavní poradkyně, se v minulosti jako modelka dostala do pozornosti slovenských medií kvůli fotografiím pro pánský magazín, na kterých pózovala spoře oblečená.

Společnost GIA Management později získal jiný podnikatel Pietro Catroppa, jehož další firmu Prodest podle Sme monitorovala slovenská tajná služba SIS. Bratislavský soud vloni povolil sledování hovorů telefonního čísla firmy Prodest, jejímž společníkem byl někdejší poslanec Ficovy strany Smer a nynější tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň.

Italskou stopu potvrdil i Kuciakův kolega

O podnikatelském propojení Troškové a Jasaně na Vadalu již v roce 2016 psal slovenský týdeník Plus 7 dní. Bývalý redaktor časopisu Ivan Mego nyní potvrdil, že téma skupiny 'Ndrangheta předal Kuciakovi, protože jemu samému vydavatelství neumožnilo získané informace publikovat. „Na policejní ochranu se mě nikdo ani neptal. V zásadě fungujeme dál normálním způsobem bez ochrany,“ řekl Mego v pořadu Devadesátka ČT24.

Šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy, pro který Kuciak pracoval, bez bližších podrobností uvedl, že článek, který zavražděný novinář sepisoval, bude zveřejněn.

I novinář Tom Nicholson, který byl se zavražděným minulý týden v kontaktu, prozradil Denníku N, že spolupracovali na případu, který se týkal pravděpodobně kalábrijské mafie 'Ndrangheta.

Žurnalisté měli podezření, že mohla být skrze politiky vládního Smeru Stanislava Kubánka, Petera Chudíka a Viliama Jasaňa zapojena do podvodů s eurofondy na východním Slovensku. O žádné souvislosti mezi tímto případem a vraždou však Nicholson neví.

„Skupovali bývalá družstva, potom se tvářili, že tam pěstují biorostliny, a na to brali eurodotace. Je úplně jedno, co tam roste, pokud máte člověka, který vám to odklepne,“ uvedl Nicholson k rodině Vadalových. Vadala, stejně jako jeho bratr, na Slovensku podnikali v solární energetice.

Kuciak se snažil rozkrýt vazby italské mafie na vrcholné slovenské politiky (zdroj: ČT24)

Někteří kolegové Kuciaka, kteří s ním na sérii kauz spolupracovali, dostali policejní ochranu. Štáb ČT u budovy, kde sídlí server Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, zaznamenal policejní ochranu, uvedl zpravodaj Lukáš Mathé. Zkušenosti s policejní ochranou mají i někteří čeští novináři, mezi nimi i redaktor České televize Jiří Hynek.

'Ndrangheta působí po celém světě

'Ndrangheta patří mezi nejznámější z italských mafií. Podle zprávy Europolu z roku 2013 je kalábrijská mafie „jednou z nejbohatších a nejmocnějších organizovaných zločineckých skupin na celosvětové úrovni“. Roční obrat má zhruba ve výši 3 % italského HDP a působí nejen v Evropě, ale i v Severní a Jižní Americe nebo v Austrálii.

K penězům přišla na konci 80. let a velmi brzy je investovala do obchodu s kokainem. To jí přisypalo do pokladny miliardy dolarů. Soustředila se kromě drog hlavně na vydírání, pašování cigaret a postupně začala zpracovávat i veřejné zakázky.

Využila toho, že se pozornost justice a úřadů zaměřovala na Sicílii a Cosa Nostru a pomalu se začala rozšiřovat na bohatý průmyslový italský sever, zejména do Ligurie.

Giuseppe Catozzella, investigativní reportér zabývající se kalábrijskou mafií, popisuje, že se v roce 1994 představitelé čtyř hlavních italských mafií setkali u jezera Como, aby si rozdělili severní trh. „'Ndrangheta získala sedmdesát procent trhu, což je výsledek, který dokazuje, jakou sílu a vliv získala během pouhých dvaceti let.“

Pro svůj byznys uměla využít i 11. září, po kterém Itálie část svých zdrojů odklonila pro boj proti terorismu.

Rodinná struktura pomohla organizaci překonat i velké vzdálenosti od jejího původního teritoria a skrze migraci si založila „pobočky“ operující prakticky po celém světě.

V roce 2006 tak úřady rozkryly obchod s kokainem mezi Itálií, Španělskem a Argentinou. Kokain, jehož trh ovládá ze zhruba 80 %, společnost ve velkém pašovala z Kolumbie, obchodovala s ním v Mexiku, Spojených státech a dovážela i do Austrálie. Vešel se do kusů mramoru, plastových trubek i konzerv tuňáka.