‘Ndrangheta: nenápadná kalábrijská záruka kriminální serióznosti

Není ani zdaleka tak známá jako její mafiánské příbuzné z jiných částí Itálie. Přesto je svým vlivem i výdělky s přehledem zastíní. Jen v roce 2014 si přišla na více peněz než McDonalds a Deutsche Bank dohromady. Vydělává na obchodu s drogami, praní špinavých peněz nebo likvidaci toxického odpadu. 'Ndrangheta se neštítí vydírání, politické korupce ani vraždění.

„Je to společnost se dvěma tvářemi – moderní, dynamická, všestranná a schopná chopit se každé příležitosti k zisku. Má ale i archaickou stránku, tvořenou pravidly, stupni, tradicemi, přísahami, svátostmi a krví, které spojují a posilují systém,“ uvádí ve své poslední dostupné pololetní zprávě za rok 2016 státního úřadu pro boj s mafií – Direzione Investigativa Antimafia (DIA).

Podle DIA „je to právě tato ambivalence – zdánlivě protichůdná – která upevnila cestu k zakořenění 'Ndranghety, jejíž raketový vzestup ji nyní řadí mezi nejobávanější mafie na mezinárodní úrovni.“

'Ndrangheta je ochranná známka, záruka kriminální serióznosti.
David Ellero
vedoucí týmu Europolu pro boj s organizovaným zločinem
  • Samotné slovo 'Ndrangheta pochází z řečtiny a lze ho přeložit jako „hrdinství“ nebo „mužnost“, případně jako „statečný muž“. V mnoha oblastech Kalábrie je sloveso ndranghitiari chápáno ve významu „převzít vzdorný, odvážný postoj“. Pod tímto jménem byla organizace vůbec poprvé mezi širší veřejnost zmíněna v deníku Corriere della Sera v roce 1955.

'Ndrangheta se začala dostávat na špičku mafiánského žebříčku na konci 90. let. Často bývá spojována se sicilskou mafií, Cosa Nostrou, se kterou sice kvůli geografické a kulturní blízkosti částečně spolupracuje, jinak ale jedná zcela samostatně.

Honorovaná společnost s nekalými úmysly

Náznaky existence mafiánské činnosti se v Kalábrii, na špičce italské boty, začaly objevovat v polovině 19. století, kolem roku 1860 se o takzvaných camorristech zmiňuje prefekt v Reggio Calabria. Název odvozený od neapolské Camorry brzy nahradil termín „onorata societa“, honorovaná společnost. Skupiny přitom vznikly ze skupin banditů, které se postupně hierarchicky zformovaly a začaly se řídit omertou, kodexem mlčenlivosti.

Strukturně jde o zhruba stovku organizovaných skupin, takzvaných „cosche“, klanů nebo rodin. Ty udržují nadvládu nad určitou oblastí. Jen ve městě Reggio Calabria by organizace měla mít kolem pěti tisíc členů. Rodiny zakládají svazky především na pokrevních poutech, sňatky pak fungují jako posílení svazků a spolupráce mezi klany. 

S 'Ndranghetou mafie také zaznamenala nový trend – nástup žen do vedení jejích odnoží. „Role žen se mění, dříve byly respektovány jako matky, dcery či manželky gangsterů, nyní požívají úctu jako šéfky uvnitř této organizace,“ tvrdí Antonio Nicaso, univerzitní profesor a expert na kalábrijskou mafii.

Mocnější než Cosa Nostra a další mafie

Italská mafie ve světě
Zdroj: Reuters

I když může působit poněkud lokálně, podle zprávy Europolu z roku 2013 je kalábrijská mafie „jednou z nejbohatších a nejmocnějších organizovaných zločineckých skupin na celosvětové úrovni.“ Roční obrat má zhruba ve výši 3 % italského HDP a působí nejen v Evropě, ale i v Severní a Jižní Americe nebo v Austrálii. „'Ndrangheta je perfektním příkladem globalizované kriminální sítě,“ popisuje Nicaso

K penězům přišla na konci 80. let a velmi brzy je investovala do obchodu s kokainem. To jí přisypalo do pokladny miliardy dolarů. Soustředila se kromě drog hlavně na vydírání, pašování cigaret a postupně začala zpracovávat i veřejné zakázky. Využila toho, že se pozornost justice a úřadů zaměřovala na Sicílii a Cosa Nostru a pomalu se začala rozšiřovat na bohatý průmyslový italský sever, zejména do Ligurie.

  • Neshody ohledně rozdělování kořisti ale vedly k první válce 'Ndranghety, která vyústila ve smrt 233 osob. O pár let později se konflikt opakoval – šestiletá druhá válka skončila v roce 1991 a zanechala po sobě více než 600 mrtvých.
  • Do konfliktu se nakonec údajně vložila i sicilská mafie a navrhla jeho vyřešení ustanovením komise „La Provincia“, která primárně řeší neshody mezi rodinami. La Provincia se nyní jednou ročně, na konci srpna, schází v Polsi, kde společně diskutují nad důležitými tématy a činnostmi pro další rok.

Giuseppe Catozzella, investigativní reportér zabývající se kalábrijskou mafií, popisuje, že se v roce 1994 představitelé čtyř hlavních italských mafií setkali u jezera Como, aby si rozdělili severní trh. „'Ndrangheta získala sedmdesát procent trhu, což je výsledek, který dokazuje, jakou sílu a vliv získala během pouhých dvaceti let.“ Pro svůj byznys uměla využít i 11. září, po kterém Itálie část svých zdrojů odklonila pro boj proti terorismu.

Italská mafie
Zdroj: Small Arms Survey 2013

Kalábrijská chobotnice má chapadla po celém světě

Rodinná struktura pomohla organizaci překonat i velké vzdálenosti od jejího původního teritoria a skrze migraci si založila „pobočky“ operující prakticky po celém světě. V roce 2006 tak úřady rozkryly obchod s kokainem mezi Itálií, Španělskem a Argentinou. Kokain, jehož trh ovládá ze zhruba 80 %, společnost ve velkém pašovala z Kolumbie, obchodovala s ním v Mexiku, Spojených státech a dovážela i do Austrálie. Vešel se do kusů mramoru, plastových trubek i konzerv tuňáka.

Pro převoz drog z Latinské Ameriky do Evropy by měla společnost podle listu La Repubblica používat výletní lodě. Z policejních odposlechů vyplynulo, že jednou takovou měla být i Costa Concordia, která v roce 2012 havarovala u ostrova Giglio.

Vrak Costy Concordie
Zdroj: ČT24

S potopenými loděmi má 'Ndrangheta už větší zkušenosti, udělala si z nich lukrativní byznys. Od 80. let se starala o toxický, radioaktivní odpad, který nakládala na plavidla, a ta pak kus od pobřeží potápěla. Některé lodě měla údajně posílat do Somálska, kde se odpad ukládal.

Francesco Fonti – pentito, tedy bývalý mafián spolupracující s policií – v roce 2005 pro list L'espresso popsal, že se společnost takto zbavila minimálně tří desítek lodí, z velké části naložených radioaktivním materiálem. Osobně se pak doznal k potopení tří lodí, a identifikoval jeden z vraků potopený 30 kilometrů od pobřeží Kalábrie. Jen identifikovaný vrak měl vézt 120 barelů toxického odpadu. Organizace měla na operaci vydělat 100 tisíc liber.

  • Jeden z členů 'Ndranghety, Vincenzo Crupi, měl rozšířit působnost organizace od pašování drog ještě o další aktivitu. Z přístavu poblíž Lodi v Itálii mělo mezi dubnem a srpnem 2014 zmizet přibližně 175 tun čokoládových koulí Lindt. Náklad v červeném papíře zabalených čokolád měl mít velkoobchodně hodnotu zhruba 5 milionů eur, maloobchodně mělo jít o zhruba 12 milionů eur.