Cosa Nostra: spravedlnost po sicilsku

Bál se o svůj život a důsledně dbal na bezpečnost. V sobotu 23. května 1992, v 17:59 vybuchla u Palerma nastražená nálož. Výbuch roztrhal desítky metrů silnice a vytvořil osmimetrový kráter. Tři Fiaty Croma byly explozí těžce poškozeny. Pasažéři hnědého auta, policisté, byli na místě mrtví. Pasažéři bílého auta byli výbuchem těžce zraněni. Soudce Giovanni Falcone zemřel dvě hodiny po převozu do nemocnice. Právě jeho smrt začala vlnu odporu proti mafii.

Sicilská Cosa Nostra se neštítila teroru. Když se jí do cesty postavily soudy, které začaly vyšetřovat a zatýkat některé její členy, včetně nejvýznamnějších bossů, sáhla k drastičtějším metodám.

V rozmezí 52 dní v roce 1992 zemřeli při bombovém útoku sicilský prokurátor a soudce Giovanni Falcone, soudce Paolo Borsellino, Falconeho manželka Francesca Morvillo a osm policistů z ochranky. Aby se Falconeho zbavili, použili mafiáni na objednávku tehdejšího bosse Totò Riiny skoro půl tuny trhaviny.

Výbuch nálože nastražené na dálnici u sicilského Palerma byl tak silný, že ho zaznamenali i seismologové na svých přístrojích. Při útocích bylo zraněno kolem 20 náhodných chodců a dalších nevinných osob. V roce 1993 následovaly bombové útoky ve Florencii, Miláně a Římě.

Spravedlnost není nesmrtelná

Právě Paolo Borsellino převzal po Giovannim Falconem žezlo v boji proti mafii. Přežil ho o pouhé dva měsíce. 19. července 1992 byl sám zabit při atentátu. Bomba umístěná mafiány zničila jeho vůz a exploze zabila i pět členů jeho ochranky. Oba muži, jak Falcone tak Borsellino, byli významnými postavami italské justice. Coby prokurátoři a soudci se věnovali vyšetřování a odhalování zločinů Cosa Nostry, sicilské mafie. 

 Bývalý mafián a policejní informátor, „pentito“ Tomasso Buscetta a další bývalí členové odhalili v soudních procesech během let 1986 a 1987 úřadům strukturu celé organizace. V procesech, ve kterých se angažovali právě i Falcone a Borsellino, bylo obviněno na 475 mafiánů, odsouzeno bylo více než 300 osob. O rok později následovaly další dva maxiprocesy, kde bylo obžalováno více než 160 osob.

Rodina nadevše

Organizace, jejíž jméno v překladu znamená „naše věc“, stále reprezentuje paradigma pro ostatní zločinecké skupiny. Tradičně se skládá z rodinných jednotek (famiglie nebo cosche), které většinou přebírají jméno oblasti, ve které operují. Rodiny pak mohou mít až na stovku členů, takzvané uomini d'onore nebo soldati, sdružených do skupin po deseti členech, kterým dozoruje capodecino.

Každá rodina pak má svého capofamiglia nebo jiného reprezentujícího člena, voleného členy rodiny.  Rodiny přitom nemusí být nutně spojeny pokrevním poutem. Dále ve famigliích vystupuje poradce (consigliere) a zástupce (sottocapo). Několik ve stejné oblasti společně operujících rodin (mandamento) má nad sebou několik důvěryhodných osob (capomandamenti), které řídí běh celé organizace.

  • Představitel sicilského clanu Corleonesi, Salvatore „Totò“ Riina, přezdívaný také Bestie, se narodil 16. listopadu 1930 v Corleone. Při rozebírání nevybuchlé americké munice přišel o otce a mladšího bratra. Jako hlava rodiny se přidal k mafii a v devatenácti letech zabil v hádce jiného mladíka. Z dvanáctiletého trestu si odseděl pouze šest let.
  • Po propuštění se připojil spolu s Bernardem Provenzanem k místní skupině mafie, vedené Lucianem Leggiem. Společně zlikvidovali hlavu „corleonesi“, Michele Navarru, který dosud klan vedl. Během několika let zabili na několik desítek Navarrových přívrženců. Po zatčení a vyhrožování soudu v Bari unikli dalšímu trestu. Riina byl nicméně záhy poté opět obžalován z vraždy, na Sicílii ale spravedlnosti unikal celých 23 let.
  • V roce 1970 začaly sicilské klany válčit proti sobě a po zatčení Leggia v roce 1974 převzal Riina jeho místo v čele mafie. Současně začala i éra výnosného obchodu s heroinem. Pod Riinovou vládou docházelo k četným vraždám politiků, veřejných činitelů, soudců, novinářů a všech, kteří mu stáli v cestě. Vrcholem byly vraždy soudců Falconeho a Borsellina. Ty přiměly místní úřady zakročit. K zatčení přispěl i Tomasso Buscetta, bývalý mafián, kterému Riina nechal zabít dva syny a který následně spolupracoval s policií.
  • Riina byl odsouzen na doživotí, dokonce několikrát. Na kontě by měl mít vraždy více než stovky obětí, ať už je spáchal sám, nebo k jejich spáchání vydal rozkaz. 

Podle BBC byl v roce 2007 ve skrýši jednoho z mafiánských bossů, Salvatore La Piccola, objeven soupis deseti „přikázání“. Na seznamu mimo jiné stojí, že členové nesmějí mít v rodině policisty nebo advokáty, jednotliví členové musí respektovat manželky a musí být vždy pro Cosa Nostru k dispozici, i kdyby jejich žena zrovna rodila. Nepřípustné by na druhé straně mělo být například unášení dětí, ačkoliv i k tomu dochází, i když bez vědomí šéfů klanů.

„Sicilská mafie už nevraždí. Pere peníze, recykluje odpad“

Během 90. let na Cosa Nostru silně dopadla ruka justice, což vedlo k zatčení několika tehdejších mafiánských bossů, Salvatora 'Totò' Riiny, který stál za vraždami obou soudců a měl na svědomí také desítky dalších životů, Bernarda Provenzana a Salvatora Lo Piccola. To zapříčinilo potřebu a také příliv nových uomini d'onore, často výrazně mladších, než byli jejich předchůdci.

Právě Bernardo Provenzano, který převzal vedení Cosa Nostry po zatčení Riiny, zastavil násilnosti a nastavil novou politiku bez vražd státních úředníků, informátorů a jejich rodin, a inicioval zavedení podpůrného fondu pro uvězněné mafiány. Provenzano byl zatčen v roce 2006, po 43 letech na útěku.

Jeho nástupcem se s největší pravděpodobností stal Messina Denaro. Ten je podle magazínu Forbes jedním z nejhledanějších kriminálníků. Od roku 1993 je hledaný za vraždu a další zločiny. 

Mafia není jen mafie, která střílí, líčí bomby a obchoduje s drogami. To je jeden aspekt mafie, vojenské mafie. Mafie je především něco jiného. Je to organizace, která chce vykonávat moc namísto státu.
Nino Di Matteo

Noví mafiánští bossové mají ale také nového soka na straně justice. Nino Di Matteo, celým jménem Antonino, je dnes jedním z neohroženějších a také jedním z nejlépe chráněných lidí v Itálii. Inspirován Falconem a Borsellinem navázal na jejich práci v boji s mafií. Existuje i kamerový záznam, na kterém se členové Cosa Nostry domlouvají na atentátu, který by měl soudce odstranit. Poté, co Di Matteo obdržel výhrůžky smrtí, vyšlo do ulic na protest mnoho Italů.

Hlouběji do podsvětí i státní správy

Po násilné fázi se na přelomu tisíciletí organizace začala pomalu stahovat z hledáčku justice a policie a adaptovala se na nové strategie a přebrala nové vedení. Dnes je mafie namísto střílení na ulici především podnikatelsko–manažerskou organizací.

Nemůže sice už těžit z veřejných zakázek, ale věnuje se jiné činnosti. Pere špinavé peníze, recykluje toxický odpad, infiltrují se do státní správy, k čemuž využívají i studenty vysokých škol, které nechají pomalu začlenit do organizací, a pak je teprve začnou úkolovat.

Po četných zatýkáních a vývojem doby oslabená Cosa Nostra byla v posledních letech donucena přenechat většinu obchodu s drogami agresivnější 'Ndranghetě z jihoitalské Kalábrie. Jen v roce 2006 měla podle odhadů ovládat 80 % kokainu importovaného do Evropy.  Utíkají jí také zisky z výpalného, které požadovali po obchodních např. v Palermu. Jen tady je kolem tisícovky obchodů, které se mafii postavily a platit odmítají.

Riina, ač vážně nemocný a stále ve vězení, má stále moc nad klany kolem sicilského Corleone a také nad managementem celé organizace. Podle velitele carabinierů, italských bezpečnostních složek, Giuseppeho Governale skončí síla šéfa Cosa Nostry až s jeho smrtí.