Bojoval proti mafii a zaplatil životem. Italský kněz připomíná svého zavražděného strýce

Události: Italský kněz bojuje za památku svého strýce (zdroj: ČT24)

Oběti sicilské mafie se bouří. Italský nejvyšší soud překvapivě rozhodl, že nejznámější boss Cosa Nostry může zemřít doma, pokud prokáže, že už není nebezpečný. Vězněný 86letý Salvatore Toto Riina stojí za většinou atentátů spáchaných mafií v osmdesátých a devadesátých letech, včetně vražd soudců a prokurátorů. Mezi těmi, které nechal Toto Riina zavraždit, byl i mladý soudce Rosario Livatino.

Kněz Giuseppe Livatino celý život usiluje o to, aby svět na památku jeho strýce Rosaria nezapomněl. Tento mladý soudce úspěšně vyšetřoval jeden z klanů sicilské mafie. V září 1990 ho kvůli tomu zastřelili čtyři vrazi. „Jeho otec mi řekl, že kdyby znali rizika, která Rosario podstupoval, vzali by papír a tužku a nechali ho podepsat výpověď,“ tvrdí Livatino.

Svědomitý úředník o práci nemluvil. Odmítal dokonce ochranku, aby neohrozil ostatní. Veřejnost ho neznala. Zachovalo se jen několik rodinných fotografií a deník. Vyplývá z něj mimo jiné to, že Rosario Livatino spolupracoval s lidmi, kteří vystavěli monstrproces proti členům organizace Cosa Nostra.

Rosario Livatino
Zdroj: ČT24

Soudci Giovanni Falcone a Paolo Borsellino mu přišli na pohřeb. O dva roky později si zabijáci našli i je.

„Žádný útok jsme nečekali. Přežil jsem jen díky tomu, že Falcone řídil,“ říká Falconeho osobní strážce Giuseppe Costanza.

Atentát na Giovanniho Falconeho
Zdroj: ČT24

Atentát byl ohromující. Na příkaz souzeného mafiánského bosse Tota Riiny dali jeho podřízení do kanálů pod silnicí 400 kilogramů výbušniny, kterou při průjezdu kolony odpálili. Trhavina zničila sto metrů dálnice a vytvořila v ní osmimetrový kráter.

Proti mafii se po Falconeho vraždě zvedlo první masové hnutí odporu. V posledních letech se ovšem obvinění nevyhýbala ani jeho představitelům. Před soudem skončili třeba správci pozemků, které stát zabavil palermským klanům. Mimo jiné spolupracovali s původními majiteli, kteří se rychle přeorientovali na nový byznys.

„Sicilská mafie už nevraždí. Taky nemůže těžit z veřejných zakázek, ale věnuje se jiné činnosti. Pere špinavé peníze, recykluje toxický odpad,“ vypráví Giuseppe Livatino.

Vystopovat podobné zločiny zůstává obtížné. Dona Livatina těší aspoň to, že stále větší část společnosti se veřejně staví proti mafii a jeho strýce považuje za vzor hodný následování.