Vražda Kuciaka: vláda nabízí milion eur za informace, policie chce chránit některé novináře

Slovenská vláda vypsala odměnu milion eur (přes 25 milionů korun) za informace, které přispějí k dopadení vraha novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Oznámil to premiér Robert Fico (Smer-SD). Podle policie byla nejpravděpodobnějším motivem novinářovy vraždy jeho práce.

„Budeme přijímat i anonymní podání. Cokoliv, co může přispět k dopadení pachatele nebo pachatelů úkladné vraždy, bude velmi cenné,“ řekl Fico. Dodal, že případ bude vyšetřovat tým složený ze zástupců prokuratury, ministerstva vnitra, policie i slovenské tajné služby SIS. 

Gašpar řekl, že oběti byly zastřeleny, každá jednou ranou. K vraždě podle něj došlo v období od čtvrtka do neděle, kdy byly pozůstatky nalezeny. Zbraň na místě neštěstí policie nenašla a kriminalisté v souvislosti s případem zatím nikoho nezadrželi.

Policisté zkontrolovali novinářovo bydliště v obci Veľká Mača v Trnavském kraji v neděli pozdě večer na žádost matky Kuciakovy přítelkyně, která se nemohla spojit se svou dcerou.

Podle policejního šéfa Gašpara slovenská policie v současnosti neposkytuje ochranu žádnému novináři. Dodal ovšem, že vybraným redaktorům policisté zajistí ochranu jejich bydliště hlavně v noci a že je pravděpodobně také vybaví zařízením na rychlé přivolání pomoci.

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár upozornil, že s ohledem na časový odstup od pravděpodobného termínu vraždy po nalezení těl obětí se vyšetřování zkomplikovalo. „Jsme ve skluzu. Skutek se zřejmě stal ve čtvrtek večer,“ řekl Čižnár novinářům. Dodal, že prokuratura se zabývá také případem možného vyhrožování jiné novinářce.

Události: Vražda slovenského novináře Jána Kuciaka (zdroj: ČT24)

Výhrůžky Kuciakovi nesouvisí podle prokurátora s vraždou

Kuciak jako reportér on-line portálu Aktuality.sk psal o kontroverzním podnikateli Mariánu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Loni Kuciak na sociální síti podle médií napsal, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.

Policie oznámení uzavřela s tím, že nešlo o trestný čin a ani o přestupek. Web Denníku N napsal, že postup policie prověří prokuratura.

Sám Kočner nyní RTVS řekl, že novináři nevyhrožoval, o jeho trestním oznámení dosud nevěděl a že se s ním osobně potkal pouze na jedné tiskové konferenci. Tvrdil také, že novináři prostřednictvím e-mailů v minulosti opakovaně odpovídal na jeho dotazy.

Události, komentáře o tlaku na novináře (zdroj: ČT24)

„Je to absolutní hloupost,“ uvedl Kočner pro RTVS. „Položil jsem mu řecnickou otázku, jestli by se mu líbilo, kdybych na něj začal vytahovat nějaké věci z jeho rodinného života, ze života jeho rodiny a tak dále, a to byly samozřejmě věci, které nejsou pravdivé,“ uvedl podnikatel. 

I generální prokurátor podle Denníku N uvedl, že dávat do souvislosti vyšetřování výhrůžek Kočnera Kuciakovi a novinářovu vraždu „je nesmysl“. Podle něj neexistuje „pojítko,“ které by tyto dvě záležitosti spojovalo.

Italská mafie?

Novinář Tom Nicholson, který byl se zavražděným minulý týden v kontaktu, prozradil Denníku N, že spolupracovali na případu, který se týkal pravděpodobně kalábrijské mafie Ndrangheta. Žurnalisté měli podezření, že mohla být skrze politiky vládního Smeru Stanislava Kubánka, Petera Chudíka a Viliama Jasaňa zapojena do podvodů s eurofondy na východním Slovensku. O žádné souvislosti mezi tímto případem a vraždou však neví.