Rusko zasáhlo bytovku v Selydove, v troskách zemřeli dva lidé. Rakety okupantů zabily i záchranáře

Nejméně dva lidé zemřeli ve městě Selydove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny pod sutinami čtyřpatrové bytovky, kterou zasáhla v noci na středu ruská raketa. Podle serveru BBC News to uvedla ukrajinská státní služba pro mimořádné situace. Pod troskami by mohli být ještě další lidé, vyplývá z oznámení předsedy oblastní správy Ihora Moroze. Nejméně tři lidi zabily dva raketové útoky v Záporožské oblasti na jihu země. Jsou mezi nimi i dva záchranáři, kteří pomáhali po prvním z útoků, sdělil ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko.

Útok na město Selydove napáchal podle fotografií zveřejněných na sociálních sítích Morozem rozsáhlé škody v tamní rezidenční oblasti. Poničil sedmnáct rodinných a sedm bytových domů, tvrdí tento regionální představitel, podle něhož Rusové na město vypálili čtyři rakety S-300. Podle ukrajinské služby pro mimořádné situace přitom zranění utrpěli tři lidé.

V Záporožské oblasti je po dvou raketových útocích kromě tří obětí i sedm raněných, sdělil ministr vnitra. Tři z nich jsou záchranáři a čtyři civilisté. Místo úřady blíže nespecifikovaly. Rusové v tomto případě použili dvojitý útok, při němž po prvním úderu následuje zpožděný druhý, jehož cílem je zranit nebo zabít lidi, kteří na místě zasahují po prvním útoku, napsal The Kyiv Independent.  

Intenzivním ruským útokům kromě toho dál čelí Chersonská oblast na jihu Ukrajiny. Šéf správy oblasti Oleksandr Prokudin uvedl, že za uplynulý den Rusové oblast ostřelovali více než osmdesátkrát a vypálili na ni přes 570 kusů munice z minometů, dělostřelectva, raketometů Grad, tanků, letadel i dronů. Ve správním středisku Chersonu podle něj kvůli ostřelování utrpělo zranění sedm lidí.

Okupanti tvrdí, že zablokovali Ukrajince na levém břehu Dněpru

Moskvou dosazený šéf okupované části Chersonské oblasti Vladimir Saldo mezitím tvrdí, že se ruským silám podařilo zablokovat ukrajinské vojáky, kteří pronikli na levý břeh Dněpru. Ruská strana tím potvrdila, že se Ukrajincům podařilo dobýt na levém břehu pozice, upozornila agentura AFP. O ukrajinských operacích v levobřežní části Chersonské oblasti dosud psali ruští prováleční blogeři nebo o nich hovořil Kyjev. Ukrajina se k tvrzení Salda zatím nevyjádřila.

Ukrajinským vojákům se podle hodnocení amerického Institutu pro studium války (ISW), který se odvolává na ruské internetové komentátory, už několik týdnů daří držet pozice u vesnice Krynky na levém břehu. Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v úterý sdělil, že Ukrajincům se podařilo na levém břehu vytvořit předmostí.

Podle nynějšího tvrzení představitele ruské okupační správy Salda jsou ale Ukrajinci v Krynkách zablokováni. „Nepřítel čelí ohnivému peklu. Zasypávají ho bomby, rakety, náboje těžkých plamenometů, dělostřelecké granáty a drony,“ prohlásil Saldo. Na tento výrok navázal tvrzením, že za uplynulé dva nebo tři dny v oblasti zemřela asi stovka ukrajinských vojáků. Podobná prohlášení nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Počet ukrajinských vojáků na levém břehu Dněpru podle Salda nyní odpovídá asi velikosti jedné a půl roty. Podle ruské státní agentury TASS rota ruské armády čítá od 45 do 360 vojáků.