Ruské rakety zabily na Ukrajině devět lidí, Záporožská jaderná elektrárna byla na čas odpojena od sítě

Události: Silné ruské útoky na energetickou infrastrukturu (zdroj: ČT24)

Ukrajinská města a energetická infrastruktura se v noci na čtvrtek staly terčem nové vlny ruských vzdušných útoků, první po zhruba třech týdnech. Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské rakety zasáhly rezidenční oblast a vyžádaly si tam nejméně pět obětí, celkem v zemi zemřelo nejméně devět lidí. Druhé největší ukrajinské město Charkov bylo bez proudu a vody, ostřelování na čas přerušilo také vnější napájení Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (březen 2023)

  • 23:22

    Komisař OSN pro lidská práva Volker Turk v pátek uvedl, že počet civilních obětí zdaleka přesahuje oficiální údaje, podle nichž bylo od 24. února zabito více než 8400 civilistů. To je však podle Turka pouze "špičkou ledovce".

    "Většina obětí byla způsobena použitím širokospektrálních výbušných zbraní ruskými silami v obytných čtvrtích," řekl a označil "závažné porušování lidských práv" za "šokující rutinu" od doby, kdy Rusko zahájilo invazi v plném rozsahu. 

  • 22:43

    Při ruském dělostřeleckém ostřelování Avdijivky na východě Ukrajiny zemřeli dva lidé včetně dítěte narozeného v roce 2022 a další dvě osoby při něm utrpěly zranění, uvedl podle agentury Unian vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle šéfa oblastní správy Pavla Kyrylenka při ostřelování zemřelo pětiměsíční dítě a jeho babička a rodiče dítěte utrpěli zranění.

  • 22:27

    Čína může být jednou z mála zemí, která by mohla mít "převratný vliv" na ruskou válku na Ukrajině "pro obě strany", uvedla CNN s odvoláním na nezveřejněný zdroj ve francouzské prezidentské administrativě.

    Prohlášení přichází před návštěvou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně plánovanou na 4. dubna. Podle vysoce postaveného diplomata citovaného agenturou Reuters chce Macron vyslat svému protějšku Si Ťin-pchingovi jasné varování, že Evropa nepřijme, aby Čína poskytla Rusku zbraně. "Naše poselství bude jasné: Může existovat pokušení přiblížit se k Rusku, ale nepřekračujte tuto hranici," řekl údajně vysoce postavený francouzský diplomat.

„Byla to těžká noc,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj k ruským útokům a vyjádřil soustrast těm, kteří přišli o své blízké. „Nepřítel vypálil 81 střel, aby se znovu pokusil Ukrajince zastrašit svojí žalostnou taktikou. Jediné, na co se okupanti zmůžou, je terorizování civilistů,“ napsal Zelenskyj.

Ukrajinské protivzdušné obraně se podle náčelníka ukrajinského generálního štábu Valerije Zalužného podařilo zničit 34 ruských řízených střel a čtyři drony. Ruská armáda podle Zalužného na Ukrajinu zaútočila ze vzduchu mimo jiné řízenými střelami Ch-101 a Ch-555 a z moře na ni vyslala šest hypersonických balistických raket Kalibr.

K nočním útokům použila také rakety S-300, původně určené k protivzdušné obraně, a osm dronů íránské výroby Šáhed, vyjmenoval Zalužnyj na sociální síti Telegram.

Tři oblasti hlásí devět obětí

Ve Lvovské oblasti zahynulo pět lidí, když jedna z raket zasáhla rezidenční čtvrť, uvedl na svém Telegramu šéf správy Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj. Původně informoval o čtyřech mrtvých ve Lvově. Záchranáři pátrají pod troskami po dalších osobách. Útok způsobil požár, který zničil tři domy, tři auta, garáž a několik hospodářských budov, uvedl server The Kyiv Independent.

Tři lidé zemřeli během útoku v jihoukrajinském Chersonu. „Zasáhli zastávku veřejné dopravy. V důsledku ostřelování zemřeli tři lidé,“ uvedl podle agentury AFP na sociálních sítích šéf ukrajinského prezidentského úřadu Andrij Jermak.

Další civilní obětí je člověk v Dněpropetrovské oblasti, který zemřel následkem útoků cílených na energetickou infrastrukturu, uvádí agentura AP s odvoláním na místního guvernéra Serhije Lysaka.

Zásahy energetické infrastruktury i měst ohlásili místní zástupci také v Oděské oblasti, Charkově i Kyjevě. V jedné z vesnic Charkovské oblasti ruské údery poškodily několik domů a lehce zranily dvě ženy, napsal na sociálních sítích guvernér oblasti Oleh Syněhubov. Charkov je bez proudu a vody, uvedl podle portálu Ukrajinska pravda starosta města Ihor Terechov.

Také v Oděské oblasti rakety poškodily obytné budovy a zasáhly energetickou infrastrukturu, oznámil na Telegramu Maksym Marčenko. „Naštěstí nejsou žádné oběti,“ dodal Marčenko.

Zranění v Kyjevě

Několik silných výbuchů otřáslo Kyjevem. Starosta metropole Vitalij Klyčko na Telegramu krátce uvedl, že jedna z explozí se ozvala v Holosijivské čtvrti na jihozápadě Kyjeva. Další výbuch z metropole podle BBC zazněl krátce po 6:00 SEČ. Klyčko poté oznámil, že zásah stihl Svjatošynskou čtvrť na západním okraji města, kde byli hospitalizováni dva lidé. Bez vytápění se podle Klyčka po nočních útocích ocitlo čtyřicet procent odběratelů ve městě. 

Exploze hlásili i obyvatelé dalších měst včetně Žytomyru, kde je po náletu dronů většina obyvatel bez proudu a vody, Mykolajivu nebo Černihivu. Krátce před sedmou ranní místního času (6:00 SEČ) začaly úřady v západních oblastech Ukrajiny odvolávat protiletecký poplach, napsala agentura Unian.

Záporožská elektrárna byla pošesté odpojená od sítě, fungovala jen díky „poslední linii obrany“

Po ruských vzdušných úderech byla bez proudu Ruskem okupovaná Záporožská jaderná elektrárna. Na Telegramu to uvedla ukrajinská společnost Enerhoatom. Poškozené bylo podle ní poslední vedení spojující elektrárnu se sítí. Rusko se Záporožské jaderné elektrárny zmocnilo začátkem loňského března. Moskva a Kyjev se od té doby vzájemně obviňují z ostřelování elektrárny a jejího okolí. 

„Zařízení nyní napájí dieselové generátory. Rusové staví svět na pokraj jaderné katastrofy,“ citovala ve čtvrtek dopoledne společnost Enerhoatom ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka. Večer uvedla zpravodajka ČT na Ukrajině Barbora Maxová, že situace už by měla být v pořádku. 

Další odpojení záporožské elektrárny od proudu je podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho zásadním ohrožením jaderné bezpečnosti. Není možné si dál zahrávat a mezinárodní společenství nesmí dovolit, aby se podobné incidenty opakovaly, řekl Radě guvernérů MAAE.

„Jsem ohromen tou lhostejností – co děláme pro to, abychom tomu zabránili? Jsme MAAE, jsme tu od toho, abychom dohlíželi na jadernou bezpečnost,“ uvedl Grossi. „Pokaždé je to hazard. A pokud dovolíme, aby se to opakovalo, tak nám jednoho dne štěstí dojde,“ dodal.

Záložní napájení z dieslových generátorů je „poslední linie obrany,“ řekl Grossi. „Je to po šesté – a nechte mě to zdůraznit: po šesté – co elektrárna přišla o zdroj energie a musí fungovat v nouzovém režimu. A chci připomenout, že tu jde o největší jadernou elektrárnu v Evropě,“ uvedl Grossi.

Rusko tvrdí, že jde o odvetu

Moskva podle státní agentury RIA Novosti uvedla, že čtvrteční masivní vzdušné údery byly odvetou za útoky v ruské Brjanské oblasti. Tvrdí také, že ruské síly na Ukrajině cílily na vojenské objekty a energetická zařízení. 

Útoky v ruské Brjanské oblasti, z nichž Moskva viní ukrajinské diverzanty, se podle ruských státních médií odehrály na začátku března. Šéf Kremlu Vladimir Putin prohlásil, že diverzanti, kteří pronikli na ruské území, úmyslně stříleli na civilisty, což označil za teroristický čin. Kyjev útok na ruské území popřel. Ukrajinská média varovala, že jde nejspíše o ruskou provokaci. K incidentu se přihlásila skupina Ruský dobrovolnický sbor.