Ruské politické vězně podporuje strana Jabloko. Za mříže jim posílá dopisy

Události: Situace ruských politických vězňů (zdroj: ČT24)

Přesně 565 lidí je v současné době podle údajů lidskoprávní organizace Memorial v Rusku za mřížemi z politických důvodů. Mezi nimi jsou i desítky protiválečných aktivistů, kteří byli odsouzeni po ruské agresi na Ukrajinu hlavně za paragraf nazvaný „diskreditace ruské armády“, který trestá sdílení jiných informací než těch oficiálních. Dostali různé tresty od jednoho roku až po pětadvacet let vězení. Jedním z mála míst, kde lze proti válce něco říct, je sídlo strany Jabloko.

Před sídlem ruské opoziční strany Jabloko v centru Moskvy se nachází na praporech symboly míru, holubice a olivové ratolesti, které deklarují odpor vůči válce proti Ukrajině. Kdysi vlivná organizace je dnes v Rusku jediným politickým subjektem, který si to smí prozatím dovolit.

„Naše strana požaduje okamžité zastavení palby. Chceme zachránit životy lidí, kteří každý den umírají na Ukrajině,“ doplnil místopředseda moskevské stranické organizace Andrej Morev.

Každý měsíc se v jejím sídle scházejí desítky lidí, aby podpořili vězněné protiválečné aktivisty. Vyjadřují svou solidaritu, za mříže jim posílají společné dopisy. Pravidelně sem chodí i šestatřicetliletá moskevská podnikatelka Anna Poluektovová. „Jsem přesvědčená, že lidé nemají být ve vězení za svoje přesvědčení nebo názory,“ řekla.

Své důvody k psaní dopisů vysvětlil i šestadvacetiletý student Ilja Stěpanov ze sibiřského Irkutska. V metropoli pracuje na částečný úvazek jako učitel. „Chceme jim vzkázat, že na ně čekáme, že je sledujeme a že na ně myslíme. Prostě že nejsou sami. Navíc doufám, že jim to pomůže vyjít na svobodu se zdravou myslí,“ prohlásil.

Sen o demokratickém Rusku

Oba respondenti věří, že se Rusko jednou i díky jejich drobnému přispění změní ve svobodnou demokratickou zemi. Statečné je od nich už jen vystoupit v západních médiích. Oba přiznali, že jejich boj může trvat ještě velmi dlouho. „Nejsem připravený vykřikovat, že všechno brzy skončí, že Putin rychle zmizí. Ani že rychle vyhrajeme a že budou propuštěni všichni političtí vězni,“ myslí si Stěpanov.

„Sním o svobodném Rusku, kde nebudou politické represe, které by se rozvíjelo a kde se lidé budou cítit svobodní,“ prohlásila Poluektovová.

Další političtí vězni

Za zprávy o tom, že ruští vojáci zabíjejí ukrajinské civilisty nebo za to, že oficiální speciální vojenskou operaci nazvali válkou, nesedí ve vězní jen řadoví občané. Osm let dostal známý opoziční politik Ilja Jašin, jeho kolega Alexej Gorovin šest.

Ruský odvolací soud v pondělí potvrdil verdikt nad opozičním politikem a kritikem Kremlu Vladimirem Karou-Murzou, kterého soud v Moskvě v dubnu shledal vinným mimo jiné z vlastizrady a poslal ho na 25 let do vězení.

Jabloko postaví i letos v září v Moskvě svoji kandidátku do místních „voleb“, kandidovat má patnáct lidí. A to přesto, že jejich šance uspět v neférových a režimem pečlivě kontrolovaných „volbách“ proti Putinově straně Jednotné Rusko je zcela minimální.