Putin ničím nepřekvapil. Jeho proslov odpovídá situaci na bojišti, hodnotí Lipavský a Perebyjnis

Události, komentáře – 9. květen Vladimira Putina (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí vystoupil v Moskvě s projevem na vojenské přehlídce konané k výročí konce druhé světové války. Ve své řeči mimo jiné prohlásil, že invaze na Ukrajinu byla jediné správné rozhodnutí a reakce na postup západních zemí a Kyjeva. Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis a český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v pořadu Události, komentáře shodli, že šéf Kremlu ve svém příspěvku pouze opakoval staré lži a neoznámil nic nového. Odráží se v tom podle nich neúspěchy ruských vojáků na bitevním poli.

Před zahájením vojenské přehlídky v Moskvě se spekulovalo, že Putin ve svém projevu oficiálně vyhlásí válku Ukrajině, aby tak mohl vyhlásit mobilizaci. Podle Lipavského ale šéf Kremlu předvedl jen standardní válečnou rétoriku, ničím nepřekvapil a projev tak mohl Západ do jisté míry uklidnit. „Byla to klasická putinovská snůška lží,“ komentuje ministr.

Ve vystoupení ruského prezidenta se tak podle Lipavského odráží, že invazní vojska nejsou na Ukrajině schopna plnit stanovené cíle, kterými bylo původně dobýt Kyjev a později alespoň ovládnout Donbas na východě země. V Rusku tak podle něj nebylo co slavit. „Zdá se mi, že se oslavy odehrály ve slabší variantě,“ myslí si ministr.

Boje v současnosti probíhají na východě země, kde se ruská armáda snaží ovládnout Luhanskou a Doněckou oblast. Jejich postup je v posledních týdnech ale velmi pomalý. Ukrajinci na několika místech dokonce přešli do protiútoku.

S tím, že v Moskvě v pondělí nezaznělo nic nového souhlasí také ukrajinský velvyslanec. „Jsou to ty samé lži, stejná rétorika. Putin se ani nesnažil vymyslet důvěryhodnou příčinu nebo důvod, proč zaútočil, a zdá se, že ruská společnost ani nepotřebuje nějaké vysvětlení,“ hodnotí projev Perebyjnis.

Když státy a lidé nestojí o moskevský diktát

Putin invazi na Ukrajinu také označil za jediné správné rozhodnutí a za reakci na postup západních zemí a Kyjeva. Útok tak údajně byl preventivním úderem na obranu Ruska. Podle Lipavského ale Putin neříká nic nového – rozšiřování NATO označil za hrozbu pro Rusko již v roce 2008 na mnichovské bezpečnostní konferenci.

„Západ se provinil jednou věcí, a to tím, že náš životní styl, naše demokracie, lidská práva, svoboda slova, způsob, jakým podnikáme, jakým žijeme, je prostě daleko atraktivnější, a země, které se odtrhly od Sovětského svazu, Pobaltí, Ukrajina, ale třeba i lidé v Bělorusku prostě chtějí žít naším způsobem života a nestojí o moskevský diktát. To je jediné, čím se v uvozovkách Západ provinil,“ reaguje ministr.

Perebyjnis dále konstatoval, že každá válka musí skončit dohodou. Rusko ale podle něj zatím nenabídlo žádné přijatelné podmínky k uzavření míru. „Požadavky, které klade Putin, znamenají kapitulaci Ukrajiny,“ tvrdí velvyslanec. „Ukrajina je připravená na kompromis, musíme si ale uvědomit, že to, co požaduje Rusko, není přijatelné pro žádnou ukrajinskou vládu,“ dodává.