Provedli jsme výsadek na okupovaném Krymu, tvrdí ukrajinská vojenská rozvědka

Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) tvrdí, že v noci na čtvrtek provedla společně s námořnictvem „speciální operaci“ na poloostrově Krym, který od roku 2014 okupuje Rusko. Jednotky speciálních sil se vylodily na pobřeží a střetly se se silami okupantů, uvedla vojenská tajná služba na Telegramu. Oznámila rovněž, že ukrajinské jednotky zabily tři desítky okupantů a vyvěsily na Krymu ukrajinskou státní vlajku.

„Všech cílů a úkolů bylo dosaženo. Na konci speciální operace ukrajinští obránci opustili místo beze ztrát,“ připojuje rozvědka, podle níž se ukrajinští bojovníci vylodili v okolí obcí Olenivka a Majak na severozápadě poloostrova. Jaké byly „cíle a úkoly“ této akce, nezmiňuje.

Server Ukrajinska pravda mezitím s odvoláním na své zdroje napsal, že „soubor opatření“ v rámci speciální operace na Krymu pokračuje. „Není to jednodenní příběh, ale dlouhodobá operace. Včera (ve středu) byl zničen systém S-400 v Olenivce. Dnes (ve čtvrtek) proběhl výsadek v Majaku. Operace stále probíhá, zatím nejsou k dispozici podrobnosti,“ uvedl zdroj webu.

Krymská okupační správa se k událostem zatím nevyjádřila, údajně i navzdory vícero požadavkům místních obyvatel. Podle analytiků jsou ruské síly v oblasti rozloženy „řídce“, momentálně se soustředí hlavně v Záporožské oblasti.

Mluvčí rozvědky Andrij Jusov později stanici Suspilne řekl, že při ukrajinském výsadku na západě Krymského poloostrova bylo zabito nejméně 30 Rusů a zničeny čtyři motorové čluny.

Ruská BBC: V oblasti byly slyšet výbuchy

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu poznamenala, že ve čtvrtek brzy ráno byly podle médií slyšet nedaleko obce Majak u mysu Tarchankut výbuchy. Ruské zdroje podle ní informují o skupině „ukrajinských sabotérů“, kteří připluli na člunech a zahájili palbu. V oblasti se nachází ruská radiotechnická základna a několik radarových systémů, podotkla BBC.

Později se k operaci vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na dotaz, zda tato akce znamená začátek „deokupace“ poloostrova, novinářům odpověděl, že je příliš brzy na to, aby šlo mluvit o osvobození Krymu, píše agentura Unian. Zelenskyj poznamenal, že očekává podrobnou zprávu od šéfa HUR Kyryla Budanova.

Moskva anektovala ukrajinský poloostrov Krym v roce 2014. Loni v únoru pak vojensky napadla celou Ukrajinu a poloostrov se od té doby stává opakovaně terčem vzdušných útoků. Ruští představitelé z úderů obvykle vinili Ukrajinu, Kyjev se k podobným útokům oficiálně spíš nehlásil.

Ukrajina si ve čtvrtek připomíná 32. výročí od vyhlášení nezávislosti.