Pro návrat Krymu uděláme vše, ale potřebujeme vaši pomoc, vyzval Zelenskyj spojence

Události: Na Ukrajině se konal zahajovací summit Krymské platformy (zdroj: ČT24)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Kyjev udělá vše, co bude v jeho silách, pro návrat Krymu, jenž před sedmi lety anektovalo Rusko. Na summitu věnovaném Krymskému poloostrovu rovněž vyzval mezinárodní spojence, aby ho v této snaze podpořili. Apeloval také na posílení sankcí vůči Moskvě.

Zelenskyj se nechal slyšet, že Ukrajina sama nikdy nebude schopna vrácení poloostrova zajistit, proto potřebuje účinnou mezinárodní podporu. „Okupace Krymu zpochybňuje účinnost celého mezinárodního bezpečnostního systému,“ uvedl ukrajinský prezident. „Bez obnovení důvěry v něj si žádný stát nemůže být jist, že se nestane příští obětí okupace,“ dodal.

Zelenskyj dále na summitu mimo jiné obvinil Rusko z toho, že proměnilo Krymský poloostrov ve „vojenskou základnu“ a „opěrný bod“ pro ruské posílení vlivu v oblasti Černého moře.

Krymský summit
Zdroj: Reuters/Ukrainian Presidential Press Service

Od představitelů západních zemí na summitu podle agentury AP zazněla vůči Kyjevu slova podpory. „Ukrajina nikdy nebude osamocena v tom, že Krym je Ukrajina,“ nechal se slyšet například šéf Evropské rady Charles Michel. „Rusko bohužel nadále jedná způsobem, který znásobuje negativní dopad anexe. Pokračující militarizace poloostrova silně ovlivňuje bezpečnostní situaci v černomořském regionu,“ dodal Michel.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov schůzku označil za „nepřátelskou a protiruskou“.

Čtyři desítky zemí

Summitu, od kterého si Kyjev slibuje vytvoření mezinárodní koalice za navrácení Krymu, se účastní představitelé čtyř desítek zemí či bloků, včetně Spojených států, Evropské unie nebo Turecka. Za Česko se na Ukrajinu vypravil předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Během summitu Vystrčil připomněl historickou zkušenost České republiky se ztrátou území na základě Mnichovské dohody. „Zradili nás spojenci. V nějakém okamžiku nepodpořili Československo v jeho nezávislosti, suverenitě a nedotknutelnosti jeho území. Můžete se spolehnout, že Česko díky své zkušenosti bude stát po boku Ukrajiny a bude hájit její nezávislost, celistvost a suverenitu. Víme, co to znamená,“ prohlásil předseda Senátu ve svém projevu.

Dodal, že se o Mnichovské dohodě v Česku hovoří tak, že k ní došlo „o nás bez nás“. „My jsme zde proto, aby to bylo 'pro Ukrajinu a s vámi',“ uzavřel.