Při úderu na íránský konzulát v Damašku zemřeli dva generálové revolučních gard

Letecký úder zničil budovu u íránského konzulátu v syrském hlavním městě Damašku. Podle íránských médií útočil Izrael. Íránské revoluční gardy uvedly, že o život přišli dva generálové a pět důstojníků této vojenské organizace. Jednou z obětí je vysoce postavený velitel íránských revolučních gard Mohammad Rezá Zahádí. Dalším zabitým je Mohammad Rahímí. Podle Reuters jde o „překvapující a zjevnou eskalaci konfliktu na Blízkém východě“. Teherán slíbil odvetu.

Syrské ministerstvo obrany citované agenturou AFP sdělilo, že Izrael provedl útok na přístavbu budovy íránského velvyslanectví v Damašku. Všechny osoby, které se tam v tu dobu nacházely, byly zabity nebo utrpěly zranění, dodalo syrské ministerstvo.

Zahádího smrt potvrdila íránská polooficiální tisková agentura SNN, která ho označila za velitele íránských jednotek Kuds. Ty podporují síť spojenců Teheránu v zahraničí. Posléze informaci ve večerním prohlášení potvrdily i revoluční gardy, které uvedly, že druhým zabitým generálem je Rahímí.

Reportéři agentury Reuters popsali, že viděli na místě činu ve čtvrti Mezzeh v syrské metropoli kouř stoupající z trosek zničené budovy a před ní zaparkovaná záchranná vozidla. Na stožáru před troskami visela íránská vlajka. Na místě byli podle agentury spatřeni syrský a íránský ministr zahraničí.

Následky úderu u íránského konzulátu v Damašku
Zdroj: Reuters/Firas Makdesi

Írán rozhodne o reakci na útok

Íránský velvyslanec v Sýrii Hosejn Akbarí a jeho rodina jsou v bezpečí. Akbarí útok odsoudil a uvedl, že při něm zahynulo sedm lidí. Záchranáři ale podle něj nadále pátrají pod troskami. Mezi zraněnými jsou dva policisté, kteří budovu střežili. Izraeli pohrozil tvrdou odvetou, píše Reuters.

Také íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján podle místních médií viní z útoku Izrael. Čin je podle něj „porušením všech mezinárodních úmluv“. „Teherán rozhodne o typu reakce a trestu vůči agresorovi,“ prohlásil podle státních médií mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanaání.

Izrael v souladu se svou praxí odmítl incident komentovat. Mluvčí izraelské armády podle Reuters pouze uvedl: „Nekomentujeme zprávy v zahraničních médiích.“

Izrael v Sýrii už mnoho let útočí na cíle spojené s Íránem či Teheránem podporovaným libanonským teroristickým hnutím Hizballáh. Útoky zesílil od loňského října, kdy palestinské teroristické hnutí Hamás podniklo brutální útok na Izrael.

Cíle poblíž Damašku byly terčem leteckého útoku také v neděli. V pátek zemřelo při leteckých útocích na severozápadě Sýrie více než padesát lidí, mezi nimiž byli podle SOHR syrští vojáci a členové Hizballáhu.