PŘEHLEDNĚ: Rok, kdy si USA zvolí prezidenta. Kdo si troufá na Trumpa a Bílý dům?

V Iowě začíná bezprostřední souboj o nominaci demokratů pro nadcházející podzimní prezidentské volby v USA. Bývalý viceprezident Joe Biden, senátoři Bernie Sanders a Elizabeth Warrenová patří dlouhodobě mezi favority. Spolu s nimi je ale v boji o Bílý dům dalších osm kandidátů za Demokratickou stranu. Vítěz demokratických primárek půjde do rozhodující bitvy a v ní se zřejmě střetne s obhajujícím republikánským prezidentem Donaldem Trumpem. Jisté to však není. Primárky totiž čekají i republikány.

Na souboj o stranickou nominaci republikánů totiž Trumpa vyzval někdejší guvernér státu Massachusetts William Weld a později i bývalý kongresman Joe Walsh. Nepředpokládá se sice, že by Trumpovu kandidaturu ohrozili, postavit se proti obhajujícímu prezidentovi z vlastní strany je ale neobvyklé.

William Weld (74), bývalý guvernér státu Massachusetts

Weld svého dosavadního politického vrcholu dosáhl v 90. letech, kdy byl dvakrát zvolený massachusettským guvernérem. O prezidentské kandidatuře mluvil už začátkem roku 2019. Šance na vyrovnaný souboj s Trumpem v republikánských primárkách odhaduje v liberálněji orientovaných státech na severovýchodě USA či v Kalifornii.

Svou kandidaturu oficiálně oznámil v polovině dubna na Twitteru. „V této politicky rozhádané době, kdy jsou obě hlavní strany zapleteny do svých bitev, které chtějí vyhrát za každou cenu, jsou hlasy Američanů ignorovány a náš národ trpí,“ uvedl Weld s tím, že chce změnit současnou polarizovanou americkou politiku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Joe Walsh (58), bývalý kongresman

Svou kampaň Joe Walsh ukončil 7. února.

Bývalý politik Joe Walsh, který se stal moderátorem talk show, svou kandidaturu oznámil loni v srpnu v pořadu This Week (Tento týden) televize ABC. Představitel konzervativního hnutí Tea Party a bývalý kongresman Trumpa kritizoval jako hrubiána, který není způsobilý zastávat úřad prezidenta USA. „Jdu do souboje, protože je nezpůsobilý,“ vysvětlil své pohnutky Walsh.

Walsh slíbil ochránit hranici Spojených států, snížit státní dluh a omezit výkonnou moc. Trumpovi se podle něj nedá věřit.

Joe Walsh
Zdroj: Mark Kauzlarich

Trojka demokratických favoritů:

Joe Biden (77), bývalý viceprezident a bývalý senátor státu Delaware

V letech 2009 až 2017 byl Joe Biden viceprezidentem Spojených států. Funkci „druhého muže“ mu prezident Barack Obama nabídl hlavně pro jeho letité zkušenosti v zahraniční politice. Ve funkci viceprezidenta se angažoval hlavně v záležitostech kolem Iráku, Sýrie a Afghánistánu.

Biden se dvakrát pokoušel i o nominaci na prezidenta. V roce 1988 z kampaně odstoupil kvůli podezření, že opsal projev. Nevyšlo mu to ani v roce 2008, kdy skončil velmi záhy – 3. ledna. Před nástupem do funkce viceprezidenta byl Joe Biden 36 let senátorem za stát Delaware. V roce 1973 se ve svých 30 letech stal šestým nejmladším senátorem v historii USA.

Joe Biden
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Bernie Sanders (78), nezávislý senátor za stát Vermont

Senátor za stát Vermont (od ledna 2007), bývalý poslanec Sněmovny reprezentantů (1991 až 2007) a někdejší starosta města Burlington (1981 až 1989). O křeslo prezidenta neúspěšně usiloval již v roce 2016, kdy ho ve stranických primárkách porazila bývalá první dáma a někdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Sanders, který se označuje za „socialistického demokrata“, je nejdéle sloužícím nezávislým členem Kongresu. Před prezidentskými primárkami v roce 2016 a také pro nadcházející rok se oficiálně přihlásil k Demokratické straně. Je zaníceným podporovatelem levicového politického proudu a obdivovatelem skandinávského modelu sociálního státu. Sandersův otec se do USA dostal jako židovský imigrant z Polska. Zbylí členové rodiny se stali oběťmi holocaustu.

Bernie Sanders
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

Elizabeth Warrenová (70), senátorka za stát Massachusetts

Senátorkou za stát Massachusetts je Warrenová od roku 2013. Voličům slíbila, že bude bojovat za udržení a pokračování amerického snu a že vyhlásí tažení proti podle ní zmanipulovanému politickému systému. „Tohle je boj o naše životy. Boj o vybudování Ameriky, kde jsou sny možné, Ameriky, která je tady pro každého,“ prohlásila při oznámení kandidatury. „Naše země potřebuje vůdčí osobnost, která navrátí solidaritu ukradenou Trumpem,“ dodala.

V minulosti jí uškodilo tvrzení o indiánském původu. Za to ji Trump posměšně označil jako „falešnou Pocahontas“. Politička použila test DNA, z něhož vyšlo, že má indiánské krve méně než průměrný Američan. Za použití testu i za to, že se v 80. letech do advokátní komory zaregistrovala jako indiánka, se později domorodým obyvatelům omluvila. 

Elizabeth Warrenová při zahájení své kampaně
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Další kandidáti za Demokratickou stranu:

Michael Bloomberg (77), bývalý newyorský starosta

Někdejší starosta New Yorku (2002 až 2014) a zakladatel tiskové agentury zaměřené na informace z byznysu oficiálně vstoupil do boje o Bílý dům teprve na konci listopadu 2019. Jeden z nejbohatších lidí světa o kandidatuře na prezidenta uvažoval už před čtyřmi lety, nakonec ale podpořil Hillary Clintonovou. Už tehdy ostře kritizoval pozdějšího vítěze voleb Donalda Trumpa, jehož označil za „nebezpečného demagoga“.

A prezidenta nešetří ani dnes. „Nemůžeme si dovolit další čtyři roky lehkomyslného a neetického počínání prezidenta Trumpa,“ řekl zakladatel finančního a mediálního impéria. Výhrady měl ale i vůči tomu, co dosud viděl u některých demokratických kandidátů.

Michael Bloomberg
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Pete Buttigieg (37), bývalý starosta města South Bend v Indianě

Pete Buttigieg byl od roku 2012 do ledna 2020 starostou města South Bend ve státě Indiana. Předtím působil u zpravodajské služby námořnictva, nasazen byl například v Afghánistánu. V roce 2004 byl členem volebního štábu Johna Kerryho, kterého nakonec porazil George Bush mladší. Otevřeně se hlásí k homosexualitě.

Buttigieg je v poli demokratických uchazečů o prezidentský post nejmladší. Nadějným kandidátem se stal mimo jiné díky intenzivnímu zájmu médií. Jak píše agentura Reuters, stalo se tak během několika týdnů. Kromě nízkého věku zaujal veřejnost například tím, že je křesťan a zároveň žije v homosexuálním manželství, umí sedm cizích jazyků včetně norštiny a arabštiny a hraje výborně na klavír. Časopis New York Magazine v jeho profilu uvedl, že má tituly z Harvardovy univerzity i Oxfordu, také ale sloužil jako voják v Afghánistánu. „Buttigieg má životopis, který by mohl oslovit jak umírněné, tak progresivní členy (Demokratické) strany,“ shrnuje Reuters.

V televizních rozhovorech se Buttigieg staví do role mluvčího generace „mileniálů“, neboli lidí narozených zhruba od začátku 80. let až do přelomu tisíciletí. Podle agentury AP šíří poselství, že Spojené státy potřebují „vedení nové generace“. Svou ambici formuloval jasně: dostat Donalda Trumpa z Bílého domu.

Pete Buttigieg
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Tom Steyer (62), miliardář, filantrop

Tom Steyer vstoupil do souboje 9. července 2019. Je zakladatelem liberální organizace NextGen America, která se angažuje zejména v ochraně životního prostředí. Ve snaze zbavit Trumpa moci pak založil organizaci Need to Impeach. Kvůli kandidatuře se nyní vedení těchto spolků vzdal.

„Američané jsou hluboce zklamáni a poškozováni tím, jak s nimi jednají ti, kteří jsou považováni za mocenskou elitu ve Washingtonu,“ řekl Steyer ve videu, ve kterém ohlásil kandidaturu. „Toto se týká všech nehledě na stranické preference,“ dodal. Steyerův mluvčí Alberto Lammers podle listu The New York Times prohlásil, že miliardář chce na kampaň vynaložit nejméně 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

Tom Steyer
Zdroj: Matthew Putney/Reuters

Amy Klobucharová (59), senátorka za stát Minnesota

Amy Klobucharová je od roku 2007 senátorkou za stát Minnesota. Už po prvním zvolení byla označována za stoupající hvězdu demokratů, je považována za hlavního uchazeče o demokratickou kandidaturu z amerického Středozápadu. Média ji hodnotí jako velmi pragmatickou a jednu z nejproduktivnějších členek Senátu, která se nezdráhá spolupracovat s republikány. Po dědečkovi má slovinské kořeny.  

Tulsi Gabbardová (38), členka Sněmovny reprezentantů za Havaj

Tulsi Gabbardová je od roku 2013 členkou Sněmovny reprezentantů za stát Havaj. Stala se první hinduistkou a rodačkou z Americké Samoy v americkém Kongresu. Je veteránkou z války v Iráku, jíž se účastnila v řadách havajské Národní gardy.  

Andrew Yang (44), právník, filantrop

Andrew Yang je podnikatel, filantrop a vystudovaný právník. V minulosti pracoval v různých start-upech a malých firmách, které založil nebo byl jejich výkonným ředitelem. V roce 2015 byl bývalým prezidentem Barackem Obamou jmenován velvyslancem pro globální podnikání.

Michael Bennet (55), senátor za Colorado

Bennet se dosud ve své politické kariéře soustředil na zlepšení amerického vzdělávacího systému. Před nástupem do federálního Senátu měl na starosti veřejné školství státu Colorado. Bennet se řadí ke spíš méně známým uchazečům o nominaci Demokratické strany.

Deval Patrick (63), bývalý guvernér státu Massachusetts

Deval Patrick se do povědomí Američanů zapsal jako první černošský politik, který obsadil v Massachusetts guvernérský post. Je vnímán jako blízký stoupenec někdejšího prezidenta Baracka Obamy.

Zatímco Patrickovi straničtí protivníci svůj záměr ucházet se o křeslo šéfa Bílého domu oznámili většinou na začátku roku 2019, bývalý guvernér do souboje vstoupil oficiálně až v listopadu, kdy do prvního stranického hlasování zbývaly necelé tři měsíce.

Bezprostřední souboj o nominaci demokratů začíná 3. února tradičně ve státě Iowa a skončí 16. června v hlavním městě. Kandidáti, kteří v jednotlivých státech získají největší podporu, postoupí do nominačního sjezdu. Ten se uskuteční v červenci v Milwaukee a demokraté si tam oficiálně zvolí svého prezidentského kandidáta.

Ti, kdo odstoupili:

Z nominačního souboje demokratů postupně řada kandidátů odstoupila. Někteří skončili z finančních důvodů, jiní své rozhodnutí oznámili bez dalšího vysvětlení.

Kamala Harrisová (55), právnička a politička, senátorka za stát Kalifornie

Kamala Harrisová je od roku 2017 senátorkou za stát Kalifornie, předtím byla kalifornskou generální prokurátorkou a působila také jako okresní státní zástupkyně v San Franciscu. Tvrdá kritička současného prezidenta Donalda Trumpa prosazovala zdravotní péči pro všechny a legalizaci příležitostného užívání marihuany.

Svou kandidaturu oznámila na Den Martina Luthera Kinga, bojovníka za práva černochů. Patřila mezi hlavní favority, z finančních důvodů ale později kampaň ukončila a odstoupila z boje. Harrisová je dcerou imigrantů a má jamajské a indické kořeny. 

Kamala Harrisová
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Cory Booker (50), senátor za New Jersey, někdejší starosta města Newark

Cory Booker je prvním senátorem za New Jersey afroamerického původu. Jeho cílem bylo sjednocení hluboce politicky rozdělené země, „kde by osoba hlavy státu měla v lidech vzbuzovat pýchu, nikoli stud“. Booker pochází z nuzných poměrů, ale podle listu The New York Times má velmi dobré styky s bankéři z Wall Street. To mu mohlo zajistit účinnou volební kampaň, nicméně zároveň ho to diskvalifikovalo v očích sílícího radikálně levicového křídla demokratů.

Senátor si vydobyl celostátní proslulost po roce 2002, kdy se poprvé ucházel o post newarkského starosty. Přestože tehdejší souboj s protikandidátem Sharpem Jamesem prohrál, dokumentární film o jeho kampani nazvaný Street Fight (Pouliční boj) byl v roce 2005 nominován na Oscara.

Cory Booker
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Bill de Blasio (58), starosta New Yorku

Nyní osmapadesátiletý de Blasio v roce 2013 drtivě vyhrál newyorské volby, ve kterých se ziskem více než 73 procent porazil republikána s českými kořeny Joea Lhotu. Jeho vítězství se stalo symbolem rostoucí síly levicového křídla demokratů. Úřad de Blasio znovu obhájil v roce 2017, v nadcházejících volbách v roce 2021 se ale o třetí mandát starosty už ucházet nemůže.

De Blasio se pod sloganem „Pracující lidé na prvním místě“ stal v květnu 24. demokratickým zájemcem o možnost vyzvat v roce 2020 na souboj republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Připomněl tehdy, že v New Yorku dosáhl zvýšení minimální hodinové mzdy na 15 dolarů (345 korun), náhrady mzdy v době nemoci nebo zajištěné zdravotní péče. Trumpovi pak v klipu vyčetl tvrdou imigrační politiku a odstoupení USA od pařížské klimatické dohody.

V polovině záží 2019 ale de Blasio v televizi MSNBC oznámil, že z klání o demokratickou nominaci odstupuje a podpoří kohokoli, kdo ji nakonec získá.

Bill de Blasio
Zdroj: Brendan McDermid/Reuters

Beto O'Rourke (47), bývalý člen Sněmovny reprezentantů za stát Texas

Bývalý kongresman (2013 až 2019) po tři volební období zastupoval stát Texas. Ve volbách v roce 2018 se ucházel o senátorský post, souboj s republikánem Tedem Cruzem ale prohrál. Sliboval ukončit války na Blízkém východě a v Afghánistánu, podpořit legalizaci marihuany po celé zemi a zjednodušit fungování odborů. 

O'Rourke vzbudil pozornost už prvním dnem po ohlášení své nominace v polovině března. Rozruch vyvolal oznámením, že se mu během 24 hodin podařilo na svém volebním fondu shromáždit 6,1 milionu dolarů (138 milionů korun), což byla nejvyšší suma ze všech tehdy více než deseti demokratických kandidátů. O'Rourkeovo první jméno je přezdívka odvozená ze jména Robert, vzniklá za jeho dětství v El Pasu (v letech 2005 až 2011 působil v městské radě). Věnoval se rockové hudbě, má irské kořeny.

Beto O'Rourke
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Joe Sestak (68), bývalý admirál amerického vojenského námořnictva

Osmašedesátiletý penzionovaný voják, potomek slovenských přistěhovalců, byl v letech 2007 až 2011 poslancem Sněmovny reprezentantů za východní volební okrsky státu Pensylvánie. V letech 2010 a 2016 se neúspěšně ucházel o mandát v Senátu. Sestakův dědeček Martin se podle dostupných informací narodil v obci Dolné Lovčice u Trnavy a v roce 1922 se z Československa vystěhoval do USA. O dva roky později ho následoval Sestakův otec Jozef. Sám Joe Sestak se už narodil v pensylvánském městě Secane.

V prezidentském úřadě chtěl Sestak usilovat o obnovení vůdčí role Spojených států ve světě. Chtěl se postavit následkům klimatických změn a rostoucímu vlivu Číny. „Naše země zoufale potřebuje prezidenta s velkou globální zkušeností a s chápáním všech prvků naší národní síly, od hospodářství a diplomacie po armádu,“ uvedl Sestak ve videu, kde kandidaturu oznámil.

obrázek
Zdroj: ČT24

John Kevin Delaney (56), bývalý člen Sněmovny reprezentantů za stát Maryland

John Kevin Delaney byl od ledna 2013 do ledna 2019 členem Sněmovny reprezentantů za stát Maryland. Před vstupem do politiky podnikal, založil si několik firem kotovaných na newyorské burze (NYSE). Souboj o Bílý dům vzdal jen tři dny před zahájením čtyřměsíčního maratonu, v němž budou demokraté svého kandidáta vybírat.

John Kevin Delaney
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Steve Bullock (53), guvernér Montany

Do funkce guvernéra byl Bullock zvolen poprvé v roce 2012, o čtyři roky později post obhájil. Předtím v Montaně zastával od roku 2008 funkci generálního prokurátora.

Bullock sázel na podporu amerických drobných farmářů, z nichž velká část v prezidentských volbách 2016 odevzdala hlas Donaldu Trumpovi. Hillary Clintonová, Trumpova demokratická protikandidátka, získala ve volbách v Montaně jen 36 procent hlasů. Třiapadesátiletý Bullock je označován za centristu, který ale podle analytiků na nominaci Demokratické strany neměl mnoho šancí.

Steve Bullock
Zdroj: Jim Urquhart/Reuters

Julián Castro (45), bývalý starosta texaského San Antonia a člen někdejší Obamovy vlády

Bývalý ministr bytové výstavby ve vládě Baracka Obamy (2014 až 2017) a někdejší starosta texaského San Antonia (2009 až 2014). Byl nejmladším členem Obamovy vlády. Syn mexických přistěhovalců se chtěl stát prvním prezidentem USA hispánského původu.

Tim Ryan (46), člen Sněmovny reprezentantů za Ohio

Politik, člen Sněmovny reprezentantů (od ledna 2003). Absolvent Bowlinggreenské státní univerzity pracoval jako asistent kongresmana Jima Traficanta, v Senátu státu Ohio působil v letech 2001 až 2002. Do širšího povědomí Ryan vešel v listopadu 2016, kdy neúspěšně kandidoval proti Nancy Pelosiové do čela frakce demokratických poslanců ve Sněmovně reprezentantů.

Jay Inslee (68), právník, guvernér Washingtonu

Jay Inslee je od roku 2013 guvernérem státu Washington, předtím byl několik let členem Sněmovny reprezentantů. Je ostrým kritikem Donalda Trumpa a označil se za „jediného kandidáta, který hodlá boj s klimatickými změnami změnit v hlavní národní prioritu“. Je zaníceným stoupencem systému zdravotního pojištění pro chudé, obhájcem homosexuálů a odpůrcem volné distribuce střelných zbraní.

Kirsten Gillibrandová (53), právnička a politička

Senátorka za stát New York (od roku 2009), bývalá poslankyně Sněmovny reprezentantů (2007 až 2009). Právnička, hodně se angažuje v celonárodní diskusi o sexuálním obtěžování.

John Hickenlooper (67), bývalý guvernér Colorada

Od ledna 2011 do ledna 2019 byl guvernérem Colorada. Předtím byl osm let starostou Denveru. Jako guvernér Colorada se Hickenlooper stavěl do role nadstranického vůdce. Odmítal například některé plány levicového křídla demokratů. Před vstupem do politiky podnikal, v roce 1988 si založil s pěti partnery v Denveru minipivovar.

Seth Moulton (41), člen Sněmovny reprezentantů za Massachusetts

Seth Moulton je členem Sněmovny reprezentantů (od ledna 2015) a veteránem války v Iráku. Mezi demokraty je považován za rebela. Když demokraté po parlamentních volbách v roce 2018 získali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, byl jedním z kongresmanů, kteří se snažili zabránit tomu, aby v čele této kongresové komory opět usedla Nancy Pelosiová. V letech 2001 až 2008 sloužil v americkém námořnictvu.

Wayne Messam (45), starosta Miramaru na Floridě

Podnikatel a politik Wayne Messam je od dubna 2015 starostou města Miramar na Floridě. Vlastní stavební firmu. Do povědomí vešel také jako člen fotbalového týmu Floridské státní univerzity. Messamovi rodiče pocházejí z Jamajky.

Mike Gravel (89), bývalý podnikatel a exsenátor státu Aljaška

Mike Gravel byl v letech 1969 až 1981 senátorem za stát Aljaška, předtím poslancem aljašského zákonodárného sboru a také jeho předsedou. Člen demokratů si v minulosti na dva roky „odskočil“ k libertariánům. V roce 2008 kandidoval v demokratických primárkách na prezidenta. Počátkem padesátých let sloužil u kontrarozvědky v Německu a ve Francii.

Marianne Williamsonová (67), spisovatelka, aktivistka

Marianne Williamsonová je spisovatelka, lektorka a aktivistka. Je autorkou 13 knih včetně několika bestsellerů. Založila projekt Angel Food, dobrovolnický potravinářský program, který pomáhá například lidem s AIDS. Spoluzakládala i neziskovou organizaci podporující vzdělávání a mírové projekty. V roce 2014 jako nezávislá neúspěšně kandidovala do Sněmovny reprezentantů.