Výběr Trumpova protikandidáta začne v Iowě. Výsledek napoví, kdo má šanci bojovat o Bílý dům

Události: Demokraté začínají s výběrem kandidáta, kterého postaví proti Trumpovi (zdroj: ČT24)

Demokraté v pondělí začnou s výběrem kandidáta, kterého postaví v prezidentském klání proti Donaldu Trumpovi. Tradičně se jako první vyjádří v takzvaných kaukusech zaregistrovaní voliči strany v Iowě. Výsledky jejich pondělního rozhodnutí napoví, kteří uchazeči o nominaci mají šanci. Na stát proto míří obrovská pozornost a uchazeči tam mohutně investují do kampaně.

Zamrzlým Iowským Des Moines v těchto dnech prochází dobrovolníci. Například dva devatenáctiletí prvovoliči na chudém předměstí přesvědčují místní, aby volili jejich oblíbence Bernieho Sanderse.

Mají úspěch  – tamním obyvatelům se líbí Sandersův slib zdravotní péče zdarma. „Šedesát procent Američanů si nemůže dovolit zaplatit účet za využití pohotovosti ve výši 400 dolarů poté, co je srazí auto nebo se zraní. Když nemůžou kvůli nemoci do práce, zbankrotují,“ uvedl jeden z dobrovolníků, Henry Williams.   

Sanders se v Iowě dostal se svou, na Spojené státy silně levicovou politikou, do čela průzkumů. Poráží v nich kolegyni ze Senátu Elisabeth Warrenovou, někdejšího lídra místních preferencí Petea Buttigiega, i bývalého viceprezidenta Joe Bidena.

iowa.jpg
Zdroj: ČT24

Některá nejnovější data navíc naznačují, že Sanders mezi demokraty vede v oblibě i na celonárodní úrovni. 

iowa_dva.jpg
Zdroj: ČT24

Trump jako největší náborář demokratů

Dobrovolníci vedou kampaň za svého konkrétního kandidáta až do poslední chvíle. Naprosto všichni se ale shodují, že v listopadu budou volit toho, kdo se postaví proti Donaldu Trumpovi.

Potvrzují to i lidé z vedení místních buněk Demokratické strany, kteří nyní narychlo objednávají větší sály. Letos se totiž zaregistrovalo nejvíc účastníků kaukusů v historii.

„Donald Trump je největším náborářem Demokratické strany. Od roku 2016 se angažuje, usiluje o zvolení a hlásí se jako dobrovolník daleko více lidí,“ uvedla výkonná ředitelka Demokratické strany v okresu Polk Judy Downsová. 

Uchazeči o stranickou nominaci se snaží oslovit nerozhodnuté, kterých je v Iowě hodně. Během víkendu proto okamžitě do Iowy dorazili i senátoři, kteří museli být přítomní soudu s prezidentem ve Washingtonu.

Báli se, že bez kontaktní kampaně ztratí voliče a hned na začátku přijdou o možnost bojovat o Bílý dům.