USA: Demokratičtí kandidáti se hádali o zdravotní péči, Biden kritizoval plán Sanderse

Události: Debata demokratických kandidátů na prezidenta USA (zdroj: ČT24)

Dosavadní favorit zápasu o demokratickou nominaci do prezidentských voleb v USA, bývalý viceprezident Joe Biden v televizní debatě se svými soupeři zkritizoval plán senátora Bernieho Sanderse na zavedení zdravotního pojištění pro všechny Američany. Kromě samotného Sanderse plán hájila senátorka Elisabeth Warrenová.

Při páteční, v pořadí třetí televizní debatě demokratů, tentokráte v Houstonu, se stalo vůbec poprvé, že se všichni tři hlavní uchazeči sešli na scéně, poznamenala stanice BBC na svém webu. Z dvou desítek kandidátů na stranickou nominaci, o které se rozhodne v červenci, se na scénu probojovalo deset.

Zdravotní pojištění patřilo k hlavním tématům i dvou předchozích debat. Biden napadal uskutečnitelnost Sandersova plánu, Sanders a Warrenová jej hájili. Do těchto nejvíce levicových kandidátů se ale pustili i další umírnění kandidáti.

Demokratičtí kandidáti se hádali o zdravotní péči (zdroj: ČT24)

Biden kritizoval Sandersův plán jako příliš drahý, než aby fungoval. Země by se podle něj měla spíše zaměřit na zlepšení systému zdravotního pojištění dřívějšího prezidenta Baracka Obamy, jehož systém byl známý jako Obamacare.

„Joe Biden se snažil hrát roli zodpovědného, toho, který přichází s velkou zkušeností, protože už spolupracoval na přijímání Obamacare, přichází s tím, že má propočítáno, jak Obamacare dál rozvíjet, jakým způsobem dostat do tohoto programu více lidí a hlavně, jak to ufinancovat. Ti ostatní se snažili přicházet s daleko progresivnějšími návrhy zdravotního pojištění úplně pro všechny. V tu chvíli se proti nim ale postavil Joe Biden a tázal se: ,Z čeho to chcete platit? Znamená to, že budete extrémně zvyšovat daně?‘ V této části debaty byl velmi silný,“ uvedl zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Warrenová argumentovala, že rodiny si sotva poradí s přemrštěnými účty za zdravotní péči a jedině bohatší jedinci a společnosti by z plánu nejraději viděli jen zvýšené náklady. V úvodních poznámkách demokratických kandidátů se terčem výpadů stal prezident Donald Trump, kterému vytýkali, že rozděluje Američany, a obviňovali jej z rasismu.

„Houstone, máme problém,“ použila senátorka Amy Klobucharová známé hlášení z paluby vesmírné lodi do řídícího střediska. Zdůraznila však, že demokraté musí spíše sjednocovat než rozdělovat a že prioritou je Trumpova porážka.

„Na koho nejvíce mířila kritika, jako už tradičně v těchto debatách, byl úřadující americký prezident Donald Trump. Druhým nejvíce kritizovaným byl právě bývalý viceprezident Joe Biden, jeho soupeři se do něj ale nepouštěli tak, jak se ještě před debatou čekalo. Velmi ostrý byl vůči němu Julian Castro, který ale podle prvních reakcí na sociálních sítích kritiku možná až přehnal. A možná spíše ztratil tím, jak moc se snažil do Bidena opřít, a naopak přihrál Bidenovi nějaké voliče, hlasy, které s ním začaly více soucítit,“ dodal zpravodaj ČT Miřejovský.

Podnikatel Andrew Yang zase ohlásil, že použije dary na svou volební kampaň ke spuštění „dividendy svobody“ ve výši tisíce dolarů měsíčně (asi 23 tisíc Kč), které každý měsíc zašle deseti náhodně vybraným americkým rodinám. Ostatní uchazeči se pousmáli.

Syn přistěhovalce z Tchaj-wanu Yang se zasazuje za zavedení „univerzálního příjmu“, který by náležel každému občanovi. Není moc známý, a tak v průzkumech má podporu tří procent dotázaných. Pro méně známé uchazeče představovala televizní debata možnost, jak se blýsknout a dostat se více do popředí zájmu pět měsíců před prvními primárkami v Iowě. 

Bidenovi, který býval viceprezidentem za Baracka Obamy, poskytla debata příležitost rozptýlit pochyby o své fyzické a duševní formě, které vyvolaly během léta jeho chyby a zmatené nápady, poznamenala agentura AFP s tím, že favorit vstoupil do debaty dravě.

Biden s podporou téměř 27 procent dotázaných vede v průzkumech. Republikánský prezident Donald Trump předpovídá, že jeho soupeřem v klání o Bílý dům bude právě Biden, pokud se nedopustí nějaké velké chyby.