Trumpovi se na domácí půdě nedaří. V Alabamě prohrál jeho favorit, zrušení Obamacare v nedohlednu

Hlasování o zrušení Obamacare v Senátu USA se dál odkládá (zdroj: ČT24)

Ztroskotal další pokus republikánů o zrušení takzvané Obamacare. Plánované hlasování v Senátu se nakonec neuskuteční, protože straně chybí potřebné hlasy. Šéf Bílého domu Donald Trump navíc utrpěl nepřímou porážku, když v republikánských primárkách v Alabamě nezvítězil jím podporovaný kandidát na uvolněné místo senátora.

Republikáni postupně ztrácí hlasy z vlastních řad potřebné ke zrušení zdravotnické reformy. „Nevzdali jsme snahy změnit americký systém zdravotní péče. Sice o tom nerozhodneme tento týden, ale budeme to mít stále před sebou. Nic nevzdáme,“ tvrdí šéf republikánské většiny senátorů Mitch McConnell.

Někteří republikáni odmítají úplné zrušení reformy

Republikáni mají sice v Senátu těsnou většinu, tři spolustraníci ale odmítají hlasovat společně se zbytkem. Podle nich by se politici měli zaměřit na nahrazení nefunkčních částí reformy, namísto jejího úplného zrušení. „Je to pro mě důležité téma. V zákoně je zapotřebí několika oprav. Zcela nový návrh kolegů pro mě není odpověď,“ podotkla senátorka Susan Collinsová.

Obamacare by měl podle republikánů nahradit návrh umírněného senátora Lindseyho Grahama. Předloha přesouvá podstatnou část financování povinného zdravotního pojištění z federální pokladny na jednotlivé státy.

Podle kritiků to povede k výraznému omezení toku peněz do programu pro nejchudší obyvatele. Do deseti let by tak prý mohlo přijít o pojištění na 32 milionů Američanů.

Trump nejednotu strany kritizuje. Zrušení Obamovy reformy bylo jedním z jeho předních slibů. „Rand Paul, nebo kdokoli, kdo hlasoval proti zákonu o zdravotní péči, budou navždy známi jako republikáni, kteří zachránili Obamacare,“ varoval prezident.

V Alabamě porazil Trumpova favorita odpůrce homosexuálních svazků

Trumpovi se nedařilo ani v Alabamě, kde v primárkách na volné senátorské křeslo nezvítězil jeho favorit Luther Strange. O místo se tak s demokratem utká ultrakonzervativní advokát a vyhlášený odpůrce homosexuálních svazků Roy Moore.

Republikánské primárky vyvolávají celostátní pozornost. Moorea podporoval prezidentův bývalý strategický poradce Steve Bannon, s nímž se Trump v srpnu rozešel. Volební výbory napojené na republikánské senátory investovaly do Strangeovy kampaně miliony dolarů.

Prezident se za volbu Strangea opakovaně přimlouval a přijel ho do Alabamy osobně podpořit. Nyní ale poblahopřál vítězi a popřál mu hodně štěstí. Kandidát demokratů nevyhrál v konzervativní Alabamě od roku 1992.