Obama ocenil Bidena Medailí svobody, nejvyšším civilním vyznamenáním USA

Dosluhující americký prezident Barack Obama ve čtvrtek předal viceprezidentovi Joeovi Bidenovi nejvyšší civilní vyznamenání Spojených států. Medailí svobody ho ocenil za lásku k vlasti a jeho celoživotní zásluhy. Biden byl krokem Obamy překvapený a dojatý.

„Jsem potěšen, že mohu naposledy ve funkci prezidenta udělit nejvyšší civilní vyznamenání, Prezidentskou medaili svobody,“ uvedl Obama během ceremonie v Bílém domě.

Čtyřiasedmdesátiletého Bidena označil za výjimečného muže. Dodal, že v uplynulých osmi letech nemohl mít oddanějšího a výkonnějšího partnera pro práci.

Obama předal svému viceprezidentovi nejvyšší civilní vyznamenání USA (zdroj: ČT24)

Dojatý Biden

Bidena ocenění viditelně překvapilo a byl dojatý k slzám. „Toto ocenění je nejen víc, než si zasloužím, ale je zároveň odrazem vaší nezměrné velkorysosti a ušlechtilosti. Vím, že je od srdce,“ reagoval Biden směrem k Obamovi.

Biden s Obamou se během dvou funkčních období v Bílém domě stali blízkými přáteli. První černošský prezident v historii Spojených států si Bidena jako viceprezidenta vybral pro kandidaturu ve volbách v roce 2008, Biden tehdy působil jako senátor státu Delaware.

 Ocenění má vyjadřovat uznání za mimořádné přispění k bezpečnosti nebo národním zájmům Spojených států, ale i za kulturní a jiné celoživotní úsilí. V roce 2003 se stal držitelem této medaile i český exprezident Václav Havel. V roce 2012 ji obdržela bývalá americká ministryně zahraničí českého původu Madeleine Albrightová.

Řád tvoří pěticípá bílá hvězda s modrým terčem posazená na červeném pětiúhelníku. Na modrém terči je třináct malých hvězd.