Sarah Palinová pije čaj „za lepší Ameriku“

Washington – Spojenými státy hýbe nový politický fenomén. Do listopadových voleb do Kongresu se chystá významně promluvit sílící protestní pravicové hnutí Tea Party, jehož hlavní tváří je aljašská guvernérka a někdejší kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová. Stoupenci pravicové Tea Party v reakci na kroky prezidenta Baracka Obamy při finanční krizi požadují méně silnou vládu a méně daní. Její vliv vzrostl poté, co v republikánských primárkách uspěla řada kandidátů, které Palinové frakce podporovala.

Tea Party se zrodila loni z nespokojenosti s mnohasetmiliardovým obřím stimulem na podporu ekonomiky prosazeném Obamou, jenž podle hnutí výrazně posílil vládu a byl nesmyslným rozhazováním. Ještě více pak jeho odpor přiživilo znárodnění některých průmyslových gigantů a především Obamova reforma zdravotnictví. Ta podle členů Tea Party zemi přivedla na pokraj socialismu a dále zvyšuje její již tak astronomický dluh.

Na protestních akcích, čajových dýcháncích, demokratického prezidenta Obamu zobrazují jako další profil v řadě Marx-Engels-Lenin a stávající Spojené státy srovnávají se Sovětským svazem. Podle nich se snaží být všemocný doma a přitom je bezmocný ve světě. „Chci, aby Amerika byla jako za mých mladých let. Měl jsem pocit, že všechno jde a všechno taky šlo. Staral jsem se o sebe sám, vláda mě neomezovala, ani nezadlužovala,“ vysvětluje organizátor Tea Party Tom Whitmore.

Facebook - nová závislost? (zdroj: ČT24)

Tea Party se názvem odvolává k bostonskému pití čaje (též bostonskému čajovému dýchánku) z roku 1773, kdy Američané zahájili odboj proti britské nadvládě. Přestože Sarah Palinová patří mezi nejvýraznější tváře Tea Party, hnutí nemá podle zahraničních komentátorů jasného vůdce. Za svou duchovní inspiraci považuje otce americké ústavy.

Podle sociologických průzkumů je typickým stoupencem čajového hnutí vzdělanější a bohatší muž bílé pleti, jehož věk překročil 45 let a který volí republikány. Věří v Boha, tradiční, konzervativní hodnoty a vlastenectví. Na setkání Tea Party tak jezdí například váleční veteráni.

Obama se hněvá: Jak byste krizi řešili vy?

Stoupenci Tea Party se snaží vzbudit zdání lidového odporu vůči Washingtonu. Kritici ale tvrdí, že lidovost hnutí je jen zdání a že za ním stojí bohatí a zájmy korporací, kterým by slabý stát nahrával. Mezi zřetelné pomocníky „čajových dýchánků“ patří například konzervativní stanice Fox News, součást mediálního impéria miliardáře Ruperta Murdocha. Frakce se nicméně od původně vysmívaného hnutí lokálních organizací proměnilo v mohutný fenomén, kterému se musí věnovat i Bílý dům.

Prezident Obama včera na adresu členů Tea Party řekl, že ze špatné ekonomické situace viní špatné pachatele. Zároveň jeho příznivce vyzval, ať konkrétně řeknou, co by dělali. Spojené státy podle šéfa Bílého domu špatnou ekonomiku nevyřeší tím, že tu na sebe lidé budou křičet. Podle Obamova předchůdce Billa Clintona však hnutí upozorňuje na otázky, které Ameriku opravdu pálí a Obamovu administrativu by to zajímat mělo.

„V tomto hnutí čajových dýchánků je hodně skutečných lidí, kteří říkají něco, co by měl slyšet každý - a to, že podle všeho se daří dobře všem kromě průměrných Američanů. Lidé, kteří způsobili finanční krizi, jsou všichni zpět a ve skvělé formě,“ podotkl Clinton v rozhovoru pro internetový server Huffington Post.

„Bereme si svou zemi zpět a postavíme ji na nohy.“

Republikáni na rozpacích. Co 's tou Palinovou'?

Vrásky na čele přitom nevyvolává čajové hnutí jen v Oválné pracovně. S konzervativci si totiž neví rady ani jejich domácí republikánská strana. Mnoho členů čajového hnutí totiž má blízko k tématům náboženské pravice, jako je odpor vůči homosexuálům a potratům. Favoritka v senátorských volbách za stát Delawere Christine O´Donnellová tak například sedí ve spolku za sexuální čistotu a hlásá existenci vědeckých důkazů, že Bůh stvořil svět za šestkrát čtyřiadvacet hodin.

Republikáni se proto bojí, že by kvůli nim mohli přijít o středové voliče. „Tea Party by navzdory nedávným úspěchům mohla pro republikány znamenat zkázu ve volbách v roce 2010 i dalších. Amerika možná je pravostředový národ, ale ne ultrapravicový a Tea Party představuje velký posun tímto směrem,“ podotkl chicagský politolog Jeremy Berrington.

Radikální křídlo kolem Palinové je ale zároveň hlavním motorem jejich šancí na ovládnutí Senátu. Kandidáti, které Tea Party podporují (vč. O’Donnellové), totiž ve stranických primárkách několikrát porazili umírněnější republikánské matadory. V některých případech přitom k porážce stačilo jen to, že jsou zavedení a že se v očích hnutí „čajových dýchánků“ zkompromitovali účastí na politických hrách v hlavním městě.

Američané chtějí třetí stranu

Oči nepřátel i stoupenců hnutí nyní budou upřeny k listopadovým volbám. Pokud se jeho kandidátům i republikánům obecně podaří ovládnout Sněmovnu reprezentantů, bude to pro Tea Party nepochybně další vzpruha. Ani opačný výsledek by ale hnutí nemusel zabrzdit. Jeho hlavní hnací motor, tedy špatný stav ekonomiky a související nejistota střední třídy, podle mnoha odborníků o palivo jen tak nepřijde.

Nedávný průzkum Gallupova ústavu navíc ukázal, že 58 procent Američanů by uvítalo, kdyby v zemi vznikla třetí velká politická strana. Demokraté a republikáni podle těchto respondentů lidi zastupují špatně. Americká politická scéna je tak nepochybně v pohybu. Otázkou je, jaké to bude mít důsledky a zda bude mít sílu trvaleji změnit poměry, anebo zda obyvatelé Spojených států vsadí na tradiční a ověřené alternativy.

  • Protiobamovský plakát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1963/196267.jpg
  • Barack Obama autor: Susan Walsh, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1910/190993.jpg
  • Bill Clinton autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/647/64631.jpg
  • Christine O´Donnellová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1963/196272.jpg
  • Stoupenci Tea Party autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1963/196266.jpg
  • Sarah Palinová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/445/44484.jpg