Polsko zadrželo 28 migrantů, kteří na jeho území pronikli z Běloruska

Polští pohraničníci v pátek večer zadrželi 28 migrantů, kteří pronikli přes hranici s Běloruskem. Podle mluvčí pohraniční stráže Anny Michalské členové běloruských bezpečnostních složek polské pohraničníky oslňovali a házeli po nich kameny. Zadržené migranty Poláci dovedli zpátky na pohraniční linii.

Incident se stal nedaleko obce Czeremsza. Za pátek polská strana eviduje 41 pokusů o nelegální překročení hranice. Od začátku roku takových případů zaznamenala skoro 40 tisíc, přičemž v listopadu jich bylo přibližně 8900, v říjnu 17 500, v září 7700 a v srpnu 3500.

Tisíce migrantů z krizových oblastí se v posledních měsících pokoušejí dostat přes běloruské území do Evropské unie. Největšímu náporu kromě Polska čelí Litva.

Unijní sedmadvacítka obviňuje běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že migranty využívá k odplatě za sankce, které proti jeho režimu EU uvalila v souvislosti s porušováním lidských práv a pronásledováním opozice.

Podle polských úřadů odletělo v pátek z Minsku do Iráku další letadlo s více než 400 migranty na palubě. Tyto repatriační lety začaly minulý měsíc.