Polsko chystá velké vojenské cvičení. Zapojit by se mělo až 200 tisíc lidí, včetně civilistů

Události: Polsko chystá vojenské cvičení (zdroj: ČT24)

Polská vláda chystá obří vojenské cvičení. Návrh ministra obrany počítá s tím, že by se do něj na konci března mohlo zapojit až 200 tisíc lidí – včetně vojáků v záloze a civilistů. Mohli by být povoláváni i přes svůj nesouhlas.

Stopadesátitisícová polská armáda má teď celkem k dispozici asi 40 tisíc rezervistů. Podle velení to nestačí. V březnu chce proto k vojenskému výcviku povolat až 200 tisíc lidí.

„Zajímají nás hlavně lidé, kteří byli na vojně, složili vojenskou přísahu nebo už byli předtím přiděleni ke konkrétní jednotce,“ říká šéf rekrutačního střediska polské armády Mirosław Bryś. Výcvik povolaných rezervistů by měl trvat minimálně 2 dny, maximálně měsíc.

Ozývá se ale kritika. Specialisté z různých oborů se obávají, že jim stát účast nařídí. „Týká se to hlavně specializovaných profesí jako programátor, lékař nebo zdravotní sestra,“ poznamenává poručík v záloze a vojenský expert Maksymilian Dura. 

Zákon o obraně vlasti, který s obřím povinným cvičením příští rok počítá, schválil Sejm jednomyslně. Vyslyšel hlas generality, která na příkladu války na Ukrajině vidí, že jen profesionální armáda zemi neubrání. Zapojit se musí i civilisté.

„Země sousedící s Ruskem musí mít vlastní obranný potenciál, který dokáže agresora odstrašit,“ dodává k tomu bývalý zástupce náčelníka generálního štábu polské armády Leon Komornicki.

Vláda letos zavedla také možnost dobrovolné vojenské služby – povinná skončila v roce 2008 a trvala 12 měsíců. Pokud by se k ní někdo z vlastní vůle zapsal teď, nastoupí pouze na tříměsíční intenzivní výcvik.