Polská pravidla o trestání soudců porušují právo EU, tvrdí advokát evropské justice

Soudní dvůr Evropské unie by měl konstatovat, že polský zákon umožňující kárnému orgánu nejvyššího soudu trestat soudce kritizující justiční reformu je v rozporu s unijním právem. K tomuto závěru dospěl generální advokát nejvyššího orgánu unijní justice. Nový systém postihů podle něho ohrožuje nezávislost polských soudců. Názor právního poradce ovšem není pro soud závazný, často však k němu při svém rozhodování přihlíží.

Evropská komise (EK) se předloni obrátila na soud v Lucemburku kvůli činnosti disciplinární komory polského nejvyššího soudu, o jejíž nestrannosti Brusel pochybuje. O složení komory rozhoduje soudcovská rada, jejíž členy v zemi převážně volí parlament ovládaný vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS).

Polský nejvyšší soud již předloni rozhodl, že soudcovská rada není nezávislá a zpochybnil tím i personální obsazení či pravomoci komory. Soud také loni vydal předběžné opatření, jímž nařídil až do rozhodnutí případu činnost komory pozastavit.

Generální advokát Evgeni Tančev ve čtvrtek doporučil, aby soud rozhodl o protiprávnosti polské úpravy. Podle jeho názoru by „kárné řízení mělo být s určitým soudcem zahájeno z důvodu nejvážnějších služebních provinění, nikoliv z důvodu obsahu soudních rozhodnutí“, jak umožňuje tamní systém.

Řízený útok na Polsko a dvojí metr, reaguje Varšava

Pokud existuje možnost, že by byl soudce trestán za svá rozhodnutí, má to podle Tančeva „odrazující účinek“ na jeho práci, čímž je zpochybněna nezávislost současných i budoucích soudců. Konečný verdikt unijního soudu lze očekávat do několika měsíců.

Na závěry generálního advokáta unijního soudu už reagovalo polské ministerstvo spravedlnosti, podle jehož náměstka Sebastiana Kalety je rozhodnutí důkazem dvojího metru, který EU používá. Kaleta na tiskové konferenci řekl, že se Brusel snaží zasahovat do polské suverenity v oblasti justice a obvinil soud ze zaujatosti. Podle něj jde o „řízený útok“ na Polsko, který vede generální advokát soudu Maciej Szpunar, někdejší člen vlády Donalda Tuska.

Disciplinární komora se stala součástí širšího sporu o reformu polské justice, která podle EK podkopává nezávislost tamního soudnictví. Unijní soudci případy spojené s reformou posuzovali už několikrát. Předloni například dospěli k závěru, že zákon snižující důchodový věk polských soudců je v rozporu s unijním právem. Stejně zhodnotili i normu, která vládě umožňuje zasahovat do složení nejvyššího soudu.

Podle kritiků se polská konzervativně nacionalistická vládní strana Právo a Spravedlnost (PiS) snaží omezit nezávislost soudů a získat nad nimi kontrolu. Vláda reformu vysvětluje jako snahu zefektivnit práci justice a zbavit se soudců spojovaných ještě s komunistickým režimem před rokem 1989.