Policie začala zatýkat přední tváře protestů v Hongkongu. Wonga odvezl minivan

Hongkongský aktivista Joshua Wong čelí obvinění z organizování nelegální demonstrace. V rukou policie skončili i dva další známí aktivisté. Wong už byl podle BBC propuštěn na kauci. Wong byl jedním z lídrů takzvaného deštníkového hnutí před pěti lety. K jeho opětovnému zatčení úřady přistoupily den před nepovolenou demonstrací. Od začátku protestů v červnu bylo zatčeno již 900 osob.

Hongkongská strana Demosisto, kterou Wong spoluzakládal, sdělila, že aktivista byl přinucen nastoupit do soukromého minivanu, když šel na nádraží. Následně byl převezen na policejní stanici.

Další aktivista Andy Chan uvedl, že ho policie také zadržela, když chtěl z Hongkongu ve čtvrtek večer odletět do Japonska. Policie muže podezírá z výtržnictví a zranění strážníka.

V pátek si policie odvedla i další prominentní aktivistku Agnes Chowovou, která byla stejně jako Wong obviněna z organizování nepovoleného protestu 21. června, při němž demonstranti 15 hodin blokovali policejní ústředí. Oba aktivisté byli následně propuštěni na kauci, informuje BBC. Případ byl odročen na 8. listopadu.

Hongkongský aktivista Joshua Wong
Zdroj: Jorge Silva/Reuters

Smyslem zatýkání je zastrašit občany Hongkongu, je přesvědčen Issac Cheng z vedení strany Demosisto. Cheng obvinil úřady, že se snaží některé lidi označit jako vůdce hnutí, které ve skutečnosti žádné konkrétní vedení nemá.

Cheng zdůraznil, že za nitky tahá ústřední komunistická vláda v Pekingu a že situaci vyhodnotila špatně. Vyzval občany, aby bez ohledu na riziko, že budou zatčeni, v protestech pokračovali.

Zrušený protest

Představitelka hongkongské Občanské fronty za lidská práva Bonnie Leungová nicméně oznámila, že skupina byla nucena sobotní protest zrušit z obav o fyzickou i právní bezpečnost účastníků. Pochod měl být připomínkou 5. výročí čínského rozhodnutí nedovolit demokratickou volbu hongkongského vůdce.

Protesty se konají v Hongkongu od června. Lidé začali původně demonstrovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Carrie Lamová po protestech pozastavila.

Demonstrace ale pokračují. Jejich účastníci požadují demokratické reformy a vyjadřují obavy z eroze svobod v důsledku sílící kontroly Pekingu.

Ačkoliv současné protesty nemají vůdce, Wong je mnohými vnímán jako důležitá tvář prodemokratických protestů kvůli své významné roli v prodemokratickém hnutí a vlně protestů, jež v roce 2014 trvaly 79 dnů. Wong byl teprve letos v červnu propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za roli v protestech před pěti lety. 

Bývalá britská kolonie Hongkong se pod čínskou správu vrátila v roce 1997, od té doby funguje podle zásady „jedna země, dva systémy“. Díky němu má Hongkong některé svobody, které jsou v kontinentální Číně nemyslitelné, včetně možnosti demonstrovat. Peking také přislíbil, že kapitalistický systém bude v městě zachován beze změny po „nejméně“ 50 let.