Policie v Haagu zadržela 2400 účastníků nepovoleného klimatického protestu

Policie v Haagu v sobotu zadržela okolo 2400 lidí, kteří se účastnili nepovoleného protestu pořádaného klimatickými aktivisty ze skupiny Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí). Blokovali dálnici. Jinde ve městě, ve kterém sídlí nizozemská vláda a parlament, aktivisté demonstrovat směli, píše agentura DPA.

Demonstranti dálnici A12 v centru Haagu blokovali od sobotního poledne. Policisté je vyzývali, aby odešli a přesunuli se na akci pořádanou nedaleko nádraží. Aktivisté ovšem na místě zůstali i přesto, že proti nim policie použila vodní děla.

Mezi zadrženými byli i nezletilí. Policisté stovky stoupenců Extinction Rebellion odvedli do autobusů, které je odvezly na jeden ze stadionů ve městě. Později byli propuštěni.

Šéfka haagské policie Karin Krukkertová podle DPA tvrdí, že skupina policejní zákrok vyprovokovala, aby se jí dostalo více pozornosti. Připomněla, že policisté se kvůli tomu nemohli věnovat naléhavým případům nebo vyšetřování trestných činů.

Skupina Extiction Rebellion varovala, že do budoucna plánuje dálnici blokovat každý den do doby, než Nizozemsko přestane vyplácet státní subvence na fosilní paliva, jako je uhlí, ropa a plyn. Vládu obviňuje, že nedodržela slib, že skončí s daňovým zvýhodněním a dalšími subvencemi pro leteckou a lodní dopravu, s výrobou elektrické energie z fosilních paliv a s těžbou ropy.

V sobotu šlo už o osmou blokádu dálnice A12. Koncem května tam bylo při podobné akci dočasně zadrženo skoro 1600 demonstrantů.