Po zemětřesení zůstalo v Albánii bez domova více než dvanáct tisíc lidí

Po ničivém zemětřesení, které 26. listopadu zasáhlo Albánii, zůstalo bez domova a je provizorně ubytováno více než 12 300 lidí. Podle agentury ATA to na čtvrtečním mimořádném zasedání vlády řekl premiér Edi Rama, který slíbil urychlenou výstavbu až pěti tisíc nových bytů během příštích 12 až 18 měsíců.

Otřesy, které minulý týden v Albánii dosáhly intenzity až 6,4 stupně, zabily 51 lidí. Více než tři tisíce osob byly zraněny.  

Premiér Rama ve čtvrtek upřesnil, že v péči lékařů zůstává 22 lidí – 16 v Tiraně, tři v Drači (Durrës) a rovněž tři v zahraničí. Stav zraněných, kteří jsou v Albánii, je podle premiéra stabilní.

Jedenáct tisíc zřícených či poškozených budov

Zemětřesení kromě lidských obětí způsobilo velké materiální škody – zřítilo se nebo bylo poškozeno přes jedenáct tisíc budov.

Agentura ATA s odvoláním na údaje úřadů napsala, že v nejpostiženější oblasti kolem přístavního města Drače bylo při statistických kontrolách zjištěno, že neobyvatelných je 1735 domů. V nejbližších dnech jich 268 musí být zbořeno.

Předseda vlády Rama v této souvislosti ve čtvrtek řekl, že provizorně muselo být ubytováno celkem 12 366 lidí. Více než čtyři tisíce z nich žije v hotelech. Další jsou rozmístěni v různých sociálních zařízeních, v tělocvičnách, ale také ve stanech. Do sousedního Kosova se uchýlilo 783 lidí.

Velký rozsah škod je podle médií především důsledek nekvalitní práce při stavbách domů a nedodržování technologických postupů se záměrem dosáhnout co nejvyššího zisku. Státní zastupitelství již oznámilo, že v této věci zahájí vyšetřování.