Pavel telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu. Peking v reakci kontaktoval ambasádu

Nově zvolený prezident Petr Pavel v pondělí v telefonátu ujistil tchajwanskou prezidentku Cchaj Jing-wen, že Tchaj-wan a Česko sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství. Čínské ministerstvo zahraničí dříve kvůli hovoru kontaktovalo českou ambasádu v Pekingu.

Pavel Cchaj Jing-wen poděkoval za gratulaci k vítězství ve víkendových prezidentských volbách. Hovor podle kanceláře tchajwanské prezidentky trval asi čtvrt hodiny. Cchaj vyjádřila přání zůstat s Pavlem v kontaktu.

Agentura Reuters hovor označila za diplomatický průlom. Čína totiž de facto nezávislý Tchaj-wan považuje za svoji provincii a lídři většiny zemí se s jeho vrcholnými představiteli oficiálně nestýkají ve snaze udržet si dobré vztahy s Pekingem.

Čínské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Pavel během volební kampaně řekl, že princip jedné Číny je třeba respektovat. „Čínská strana se to momentálně s českou stranou snaží ověřit, doufáme, že česká strana se striktně drží principu jedné Číny,“ prohlásilo ministerstvo zahraničí v Pekingu.

„Můžeme potvrdit, že čínské ministerstvo zahraničí telefonicky kontaktovalo naše kolegy ze zastupitelského úřadu v Pekingu. Čínská strana vyjádřila znepokojení nad mediálními informacemi o připravovaném telefonátu zvoleného prezidenta s tchajwanskou prezidentkou,“ informovala mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová.

Jedna Čína, dva systémy

Česko se podobně jako většina států světa drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. Česká vláda nicméně deklaruje zájem na spolupráci s ostrovním režimem vzhledem k jeho demokratické formě.

Pavel v nedělním rozhovoru v Českém rozhlase Radiožurnál uvedl, že by svým krokem nechtěl způsobit více škody než užitku. Princip jedné Číny je ale podle něj potřeba doplnit o druhou část: jedna Čína, dva systémy. Není proto podle něj nic špatného na specifických vztazích s Tchaj-wanem.

Tchaj-wan je podle nově zvoleného prezidenta navíc majoritním výrobcem některých technologií. Je proto podle něj v zájmu Česka, aby s ním udržovalo obchodní a třeba i vědecké vztahy.