Potopené americké letadlové lodě i zničené čínské námořnictvo. Válečné hry simulovaly útok na Tchaj-wan

Potenciální invaze na Tchaj-wan v roce 2026 by znamenala obrovské ztráty pro armády Číny, Tchaj-wanu, Japonska a USA. Vojenské ambice by se ale Pekingu nezdařilo naplnit. Píše o tom americká stanice CNN s odkazem na válečnou simulaci, kterou provedl vlivný washingtonský think tank.

Potenciální vítězství Spojených států a jejich spojenců podporujících podle vymodelovaného případu Čínou napadený Tchaj-wan předpokládá Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS), které sídlí ve Washingtonu.

Cenou za úspěch by ale podle několika z vyzkoušených scénářů bylo potopení nejméně dvou amerických letadlových lodí. „Spojené státy a Japonsko ztratí tucty lodí, stovky letadel a tisíce vojáků. Takové ztráty by zničily globální postavení USA na několik let,“ cituje výsledky modelace CNN. Za první tři týdny konfliktu by mohlo zahynout až 3 200 amerických vojáků.

Čína, která ve válečné hře sehrála roli agresora, by pak musela počítat, že její námořnictvo by na konci konfliktu zůstalo v troskách. Neúspěch by doprovázela smrt zhruba deseti tisíců čínských bojovníků nebo ztráta 155 bojových letounů.

Analytici předvídají také masivní ztráty v řadách tchajwanské a japonské armády. CSIS ve svých závěrech předpokládá i zničení ekonomiky na napadeném ostrově. Obyvatelé Tchaj-wanu by podle nich zůstali bez elektřiny a základních služeb.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nevzdáme se síly, vzkázal Si

Válečné hry jsou simulace, které pomáhají generálům i nižším důstojníkům vymýšlet nejrůznější plány, odhadovat, jak se zachová nepřítel, a promýšlet nejrůznější strategické a taktické možnosti. CSIS tvrdí, že jeho modelace možného konfliktu na Tchaj-wanu patří mezi doposud nejdetailnější.

Centrum ale dodává, že jeho analýza nechce předjímat, že je konflikt nevyhnutelný nebo vůbec možný. „Čínští představitelé mohou zaujmout strategii diplomatické izolace, tlaku v šedé zóně, nebo ekonomického nátlaku na Tchaj-wan,“ cituje zprávu CNN.

De facto nezávislý a demokratický Tchaj-wan čínští komunisté považují za součást svého teritoria. „Řešení otázky Tchaj-wanu je věcí čínského lidu a je na něm, aby o ní rozhodl. Budeme i nadále usilovat o mírové znovusjednocení, ale nikdy neslíbíme, že se vzdáme síly. Vyhrazujeme si právo použít k tomu všechny prostředky,“ prohlásil loni v říjnu prezident Si.

Tchaj-wan dlouhodobě podporují Spojené státy. Joe Biden nicméně jako první americký prezident prohlásil, že by USA ostrov podpořily vojensky.