TÉMA

Politika jedné Číny

Tchajwanská prezidentka se vrátila z Ameriky. Čína kvůli setkáním s ní uvalila sankce

Peking ohlásil sankce na dvě americké organizace. Jednou z nich je knihovna Ronalda Reagana, v jejíchž prostorách se ve středu setkal předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ta se v pátek vrátila z cesty po Spojených státech a Jižní Americe domů. Podle Cchaj cesta ukázala, že Tchaj-wan se nenechá zastavit v mezinárodních vztazích a nepodlehne nátlaku.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 14:59|

Pavel telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu. Peking v reakci kontaktoval ambasádu

Nově zvolený prezident Petr Pavel v pondělí v telefonátu ujistil tchajwanskou prezidentku Cchaj Jing-wen, že Tchaj-wan a Česko sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství. Čínské ministerstvo zahraničí dříve kvůli hovoru kontaktovalo českou ambasádu v Pekingu.
30. 1. 2023|

Otevření úřadu Tchaj-wanu pod jeho názvem byla chyba, řekl prezident Litvy. Tamní firmy čelí tlaku Číny

Litva udělala chybu, když dovolila Tchaj-wanu, aby ve Vilniusu otevřel zastupitelský úřad pod svým názvem, prohlásil litevský prezident Gitanas Nauséda. Listopadové otevření tchajwanského úřadu vyvolalo ostrou reakci Pekingu a pobaltská země nyní podle hlavy státu čelí důsledkům. Litevské firmy, jež obchodují s Čínou, si stěžují na obchodní omezení.
4. 1. 2022|
Interview ČT24

Petříček: Máme vlastní politiku jedné Číny, té by se měl Vystrčil držet a na Tchaj-wan nejet

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nadále nedoporučuje předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS), aby navštívil Tchaj-wan. Podle Petříčka nemá Česká republika s Tchaj-pejí „společné zájmy v oblasti politických vztahů“, i když nadále stojí o ekonomickou, kulturní a jinou spolupráci. Česko by se podle ministra Petříčka mělo držet vlastní linie politiky jedné Číny, kterou si vytyčilo už před třemi dekádami. Petříček to řekl v pořadu Interview ČT24.
5. 3. 2020|
Události komentáře

Snad jen nevyměníme pandu za luskouny, rýpl si Pilný. Hřib sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí chválí

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) skýtá sesterská smlouva s Tchaj-pejí řadu výhod včetně spolupráce v technologické oblasti. Uvedl to v pořadu Události, komentáře. Zastupitel hlavního města Ivan Pilný (ANO) proti dohodě nic nemá, ovšem doufá, že se „jen nevymění panda za luskouny“. Hřib řekl, že se smlouvám s čínskými městy nebrání, ty však musí být apolitické a splňovat další podmínky včetně vzájemného respektu.
15. 1. 2020|