Tchajwanská prezidentka se vrátila z Ameriky. Čína kvůli setkáním s ní uvalila sankce

Peking ohlásil sankce na dvě americké organizace. Jednou z nich je knihovna Ronalda Reagana, v jejíchž prostorách se ve středu setkal předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ta se v pátek vrátila z cesty po Spojených státech a Jižní Americe domů. Podle Cchaj cesta ukázala, že Tchaj-wan se nenechá zastavit v mezinárodních vztazích a nepodlehne nátlaku.

Do Tchaj-peje přiletěli v pátek dva prezidenti – současná prezidentka Cchaj Jing-wen, která se vrátila z Ameriky, a její předchůdce Ma Jing-ťiou, který ukončil dvanáctidenní návštěvu pevninské Číny. Ma v době, kdy byl ve funkci, prosazoval politiku spolupráce s Pekingem. Naopak Cchaj je vnímána jako síla odmítající sbližování s pevninskou Čínou.

Nynější administrativu Ma po návratu kritizoval. „Vede Tchaj-wan do nebezpečí. Budoucnost je volbou mezi mírem a válkou,“ prohlásil. Naopak Cchaj, která cestu svého předchůdce do pevninské Číny kritizovala, po svém příletu řekla, že se nenechá odradit od dalších styků se světem.

Kvůli její návštěvě avizovala Čína sankce vůči Raeganově prezidentské knihovně a také vůči think-tanku Hudsonský institut. Ten udělil tchajwanské prezidentce ocenění za vůdčí schopnosti. Peking to označil za „poskytování platformy a pohodlí tchajwanským separatistickým aktivitám“.

Čína uvalí sankce

Čína uvalí sankce i na další dvě asijské organizace za jejich zapojení do propagace nezávislosti Tchaj-wanu „pod záminkou akademických a výzkumných výměn“. Veškerý jejich majetek nebo finanční aktiva v Číně budou zmrazeny, uvedl Peking.

Čelit jim bude i Siao Mej-čchin, kterou tiskové agentury označují de facto za velvyslankyni Tchaj-wanu v USA. Diplomatce a její rodině zakázala vstup do pevninské Číny, Hongkongu a Macaa. Peking také zakázal investorům a firmám spojeným s političkou spolupracovat s pevninskými organizacemi a jednotlivci.

Tchajwanské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Čína nemá právo „zasahovat“ do zahraniční cesty prezidentky Cchaj. „Nejenže to prohlubuje antipatie našeho lidu, ale odhaluje to iracionální a absurdní povahu komunistického režimu,“ uvedlo ministerstvo.

Prezidentka po příletu z cesty uvedla, že její nadšené přivítání v zámoří bylo silným poselstvím. „Ukázali jsme mezinárodnímu společenství, že tváří v tvář tlaku a hrozbám bude Tchaj-wan ještě jednotnější a rozhodně nepodlehne potlačování ani kvůli obstrukcím nezastaví výměnu se světem,“ uvedla prezidentka.

Sankce podle agentury AP fakticky představují zákaz cestování do Číny pro lidi, kteří stojí v čele těchto organizací, a také zákaz spolupráce s čínskými organizacemi. Agentura Reuters upozornila, že nelze očekávat velký dopad, protože vysoce postavení tchajwanští úředníci Čínu nenavštěvují a čínské soudy nemají na Tchaj-wanu jurisdikci.

Peking už ve čtvrtek pohrozil, že přijme „rozhodná a efektivní“ opatření na ochranu národní suverenity a územní celistvosti v reakci na setkání McCarthyho a Cchaj. Tchaj-wan nedlouho poté uvedl, že se k ostrovu na 200 námořních mil (370 kilometrů) přiblížila čínská letadlová loď.

Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii a vyzývá ostatní země světa, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova. Loni v srpnu navštívila Tchaj-wan tehdejší předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, na což Čína reagovala rozsáhlými vojenskými manévry.

Tchaj-wan jako samostatný stát uznává jen třináct zemí, většinou malých států v Karibiku, Latinské Americe a Tichomoří. Evropská unie i Spojené státy, jako většina světa, respektují politiku jedné Číny.