Obrana Bachmutu bude pokračovat, oznámilo ukrajinské velení. Analytici očekávají ústup bojem

Dva nejvýše postavení ukrajinští generálové souhlasí s tím, aby Ukrajina pokračovala v obraně obléhaného Bachmutu na východě země. Po poradě s veliteli to uvedla kancelář prezidenta Volodymyra Zelenského. Bezpečnostní analytik Daniel Koštoval ještě předtím řekl ČT, že obránci nakonec ustoupí, budou se ale snažit zneškodnit co nejvíc nepřátel a techniky. Také Institut pro studium války (ISW) už o víkendu psal o omezeném taktickém ústupu Ukrajinců.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (březen 2023)

  • 23:22

    Komisař OSN pro lidská práva Volker Turk v pátek uvedl, že počet civilních obětí zdaleka přesahuje oficiální údaje, podle nichž bylo od 24. února zabito více než 8400 civilistů. To je však podle Turka pouze "špičkou ledovce".

    "Většina obětí byla způsobena použitím širokospektrálních výbušných zbraní ruskými silami v obytných čtvrtích," řekl a označil "závažné porušování lidských práv" za "šokující rutinu" od doby, kdy Rusko zahájilo invazi v plném rozsahu. 

  • 22:43

    Při ruském dělostřeleckém ostřelování Avdijivky na východě Ukrajiny zemřeli dva lidé včetně dítěte narozeného v roce 2022 a další dvě osoby při něm utrpěly zranění, uvedl podle agentury Unian vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle šéfa oblastní správy Pavla Kyrylenka při ostřelování zemřelo pětiměsíční dítě a jeho babička a rodiče dítěte utrpěli zranění.

  • 22:27

    Čína může být jednou z mála zemí, která by mohla mít "převratný vliv" na ruskou válku na Ukrajině "pro obě strany", uvedla CNN s odvoláním na nezveřejněný zdroj ve francouzské prezidentské administrativě.

    Prohlášení přichází před návštěvou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně plánovanou na 4. dubna. Podle vysoce postaveného diplomata citovaného agenturou Reuters chce Macron vyslat svému protějšku Si Ťin-pchingovi jasné varování, že Evropa nepřijme, aby Čína poskytla Rusku zbraně. "Naše poselství bude jasné: Může existovat pokušení přiblížit se k Rusku, ale nepřekračujte tuto hranici," řekl údajně vysoce postavený francouzský diplomat.

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj a velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj „se vyslovili pro pokračování obranné operace a pro další posílení ukrajinských pozic v Bachmutu“, informovala prezidentská kancelář.

Později se podobně vyjádřil i sám Zelenskyj, podle kterého na dotaz ohledně postupu v Bachmutu „oba generálové odpověděli nikoli stáhnout se, ale posílit obranu“, informovala agentura Reuters. „Řekl jsem generálnímu štábu, aby našel náležité síly na podporu chlapců v Bachmutu,“ pokračoval ukrajinský prezident ve večerním projevu.

Bachmut je v současné době jedním z ohnisek války a odehrávají se tam jedny z nejtěžších bojů konfliktu, který Moskva svou invazí z února 2022 masivně eskalovala. Objevují se zprávy o mnoha padlých či raněných na obou stranách. Ukrajinský velitel u Bachmutu Volodymyr Nazarenko zdůraznil, že žádný příkaz k ústupu nedorazil a „obrana drží“, ačkoliv v „naprosto pekelných“ podmínkách.

Zpravodajská televize CNN uvedla, že podle některých odhadů je poměr ztrát v bojích o Bachmut až 7:1 v neprospěch Ruska. Tak obrovské ztráty na ruské straně pak podle některých analytiků mohou vytvořit podmínky pro rozsáhlou vzpouru ruských sil.

„Nepřítel se snaží obklíčit město, ale z toho, co můžeme vidět, se mu to nedaří. Držíme obranu, naši chlapci hrdinně brání město. A doufáme, že se nám ho bude dařit bránit i dál,“ prohlásil tiskový důstojník a voják sloužící u Bachmutu Mykyta Šandyba.

Mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj podle serveru RBK-Ukrajina připustil, že Bachmut má pro Ukrajinu spíše symbolickou hodnotu, jeho obranou jsou ale podle něj vázány nejlepší ruské jednotky. „Dokud je příležitost mořit nepřítele, ničit jeho vojáky, ničit jeho morálku, ničit jeho bojové schopnosti, děláme to,“ poznamenal mluvčí.

Také americký ministr obrany Lloyd Austin v pondělí vyjádřil názor, že Bachmut má spíše symbolický než strategický význam. „Pád Bachmutu nemusí nutně znamenat, že Rusové změnili průběh této války,“ řekl podle agentury Reuters při návštěvě Jordánska a dodal, že nechce předjímat, zda a kdy Bachmut padne.

Analytik očekává taktický ústup

Podle analytika Koštovala obránci nakonec ustoupí, ale nikoliv bez boje: „Ukrajinští obránci budou maximálně poutat ruské útočící síly a budou se snažit co nejvíce ruských vojáků a techniky zneškodnit, aby nemohli být přesunuti na jinou část fronty.“

„Ruská přesila a možnost přesunovat tam munici a mít jí daleko více než ukrajinská strana nakonec povede k tomu, že Bachmut bude ukrajinskými obránci opuštěn,“ řekl Koštoval ČT24 a dodal, že Rusko tento územní zisk hlasitě propagandisticky využije.

Studio ČT24: Bezpečnostní analytik Koštoval k pokračujícím bojům o Bachmut (zdroj: ČT24)

Kromě toho, že si je ukrajinská strana vědoma ruské přesily, hrají podle Koštovala roli také strategické důvody. Ukrajina se snaží postupně vyčerpávat ruskou útočnou sílu, proti které by mohla nasadit zhruba patnáct tisíc vojáků, kteří se cvičí v západních zemích. „Sice drobně postupující, ale vyčerpané ruské jednotky by mohli (Ukrajinci) zaskočit a aspoň trochu je zatlačit zpět,“ domnívá se analytik z CEVRO Institutu.

ISW předpokládá ústup bojem

Také americký Institut pro studium války (ISW) napsal, že ukrajinská armáda v Bachmutu pravděpodobně provádí omezený taktický ústup, který je strategicky odůvodněný, neboť spotřebovává ruské lidské zdroje a techniku – pokud tedy ukrajinské síly neutrpí nadměrné ztráty. Zároveň však ISW upozornil, že je příliš brzy hodnotit, zda Ukrajinci chystají úplné stažení z města. 

„Je nepravděpodobné, že by se ukrajinské síly stáhly z Bachmutu najednou. A mohou pokračovat v postupném ústupu bojem, aby vyčerpaly ruské síly prostřednictvím pokračující městské války,“ interpretovali analytici institutu, podle nichž rovněž není pravděpodobné, že by ruské invazní síly v bojích ve městě rychle zaznamenaly významné územní zisky. V městském boji výhodu obvykle mají obránci, připomněl ISW.

Ruská ofenziva s cílem dobýt Bachmut pravděpodobně vyvrcholí bez ohledu na to, zda Rusové město dobudou, či nikoli, uvádí dále institut a poznamenává, že ruská armáda bude mít zřejmě několik měsíců potíže s udržením jakýchkoli následných útočných operací.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o situaci v Bachmutu jednal s veliteli a dva nejvýše postavení generálové jsou pro pokračování obrany města, uvedla v pondělí Zelenského kancelář. 

Koštoval: Protiofenziva by dávala smysl na jihu

Pokud jde o plánovanou ukrajinskou protiofenzivu, Kyjev zatím podle Daniela Koštovala nemá k dispozici všechny potřebné síly a čeká na dodávky zbraní ze Západu. Na východě se Ukrajinci pokusí o „zacementování obranné linie“ a ofenzivu povedou jinde, domnívá se analytik.

„Nejlogičtější a nejstrategičtější krok ukrajinské armády by byl takový, že se pokusí přetnout pozemní koridor, který v tuto chvíli Rusko ovládá, směrem na Krym. Pokud by se to povedlo, tak Krym je odříznut, veškeré ruské jednotky tam by se ocitly v jakémsi obklíčení a Rusko by o ně pravděpodobně ze značné části přišlo, protože by je nedokázalo evakuovat,“ popsal možný scénář Koštoval.

„To by bylo poměrně velké ukrajinské vítězství a přesně ten krok, který by umožnil zahájit vyjednávání o přerušení ozbrojeného konfliktu a mírovém uspořádání,“ uzavřel expert.