Nizozemsko zařadilo Prahu mezi rizikové regiony. Kypr zakazuje vjezd z Česka

Nizozemsko od úterý kvůli koronaviru zařadilo Prahu mezi rizikové regiony. Lidé, kteří pobývali v české metropoli, mají jít po příjezdu do země do desetidenní karantény. Netýká se to mimo jiné tranzitu přes Nizozemsko včetně přestupů na letištích a některých profesí, pokud nemají příznaky nemoci covid-19. Na webu to uvedlo české ministerstvo zahraničí, informace má od nizozemského velvyslanectví v Praze. Česko se ocitlo i na kyperském seznamu rizikových zemí.

Lidé, kteří v uplynulých 14 dnech pobývali v Česku, od pátku 18. září na Kypr nesmí. Týká se to i těch, kdo přes Česko pouze projížděl. O rozhodnutí vlády v Nikósii na webu informovalo české ministerstvo zahraničních věcí.

Výjimku ze zákazu překročit hranice budou mít například kyperští občané a jejich rodinní příslušníci nebo lidé s trvalým pobytem. Ti ale musejí po příletu povinně absolvovat test na covid-19 a nastoupit do dvoutýdenní karantény bez ohledu na to, zda měli test pozitivní či negativní.

Kyperské ministerstvo zdravotnictví nově přeřadilo na základě epidemiologických dat Česko společně s Maďarskem na seznam zemí „kategorie C“, kde existuje nejvyšší riziko nákazy. V této kategorii jsou ze zemí EU například také Bulharsko, Francie, Chorvatsko, Španělsko či Nizozemsko. Dosud Česko patřilo do „kategorie B“. Při příjezdu ze zemí kategorie B se musejí cestovatelé na Kypru prokázat negativním testem na koronavirus.

„Kyperské úřady v letošní sezoně vystavily stopku českým turistům již před jejím zahájením začátkem července tím, že byl požadován negativní covid test při vstupu do země. Proto byly zrušené i lety společností Smartwings nebo pravidelná linka Cyprus Airways,“ řekl jednatel CK Travel Family Ivan Lackovič. Na Kypr Češi podle něj rádi odjíždějí i na podzim, letos to tedy nebude možné. Kypr má ale podle Lackoviče stálou klientelu a lidé už se nyní ptají na zájezdy na příští sezonu.

Na Kypr byla letos podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové velmi omezená nabídka zájezdů, většina cestovních kanceláří kvůli koronaviru a souvisejícím restrikcím cesty zrušila. Nové opatření kyperských úřadů vůči Česku tak situaci příliš nezmění, řekla. Obliba Kypru podle ní v loňské sezoně u Čechů vzrostla, neboť země nabízí čisté moře a velmi dobré služby za přijatelnou cenu.  

Nizozemsko a tuzemská metropole

Karanténa v Nizozemsku je pak nutná, i když přijíždějící z Prahy nemají žádné příznaky onemocnění nebo pokud měli negativní test na covid-19. „Cestovatelů z ostatních oblastí České republiky se opatření netýká. Osoby pobývající v Nizozemsku by pak měly do Prahy cestovat pouze v nezbytných případech,“ uvedlo ministerstvo.

Karanténu v Nizozemsku mohou lidé absolvovat doma nebo v dočasném či prázdninovém ubytování. Povinnost neplatí také pro přeshraniční pracovníky a pracovníky v dopravě či ve zdravotnictví a pečovatelských službách, pokud jsou bez příznaků covidu-19.

Hlavní město České republiky mezi regiony rizikové kvůli koronaviru minulý týden zařadilo Německo. Lidé tam od středy musejí mít po příjezdu z Prahy negativní test na covid-19.