Německá rozvědka se obává zvýšených islamistických aktivit v zemi

Události: Německá bezpečnost před Vánocemi (zdroj: ČT24)

Německé tajné služby varují před zvýšeným nebezpečím islamistického útoku v zemi. Tamní kontrarozvědka zaznamenává po útoku Hamásu na Izrael ve sledovaných chatovacích platformách rostoucí radikalizaci. Jen za poslední měsíc provedla spolková policie mnoho razií a zadržela několik osob, které měly útoky plánovat.

Konflikt na Blízkém východě se odráží i na dění v Německu. Nejprve se v berlínské čtvrti Neukölln vystupňovala nepovolená propalestinská demonstrace, krátce po útoku Hamásu na židovský stát. Následně byly všechny demonstrace na podporu Palestiny buď zakázané, případně pod dohledem policie.

Podpora Palestiny se odráží také v on-line prostředí, německé tajné služby proto monitorují zvýšené aktivity v kyberprostoru. „V džihádistickém spektru sledujeme výzvy k atentátům a pokusy al-Káidy a Islámského státu se na blízkovýchodní konflikt napojit. Nebezpečí je reálné a velké, jako už dlouhou dobu nebylo,“ upozornil koncem listopadu šéf kontrarozvědky BfV Thomas Haldenwang.

Teroristické hnutí Hamás je v Německu zakázané, podobně jako činnost propalestinské organizace Samiduon. Ta s útokem Hamásu sympatizovala. Policie v této souvislosti opakovaně prohledávala kanceláře a byty. Velký zátah provedla také na islamistické organizace, u nichž existovalo podezření, že udržují kontakt s Hamásem.

„Samozřejmě si uvědomujeme, že blízkovýchodní konflikt a strašlivý teroristický útok Hamásu v Izraeli představují zvýšenou hrozbu i u nás,“ potvrdila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Podle ní nelze nikdy vyloučit, že se jedná o individuální pachatele. „V tomto ohledu jsem upozornila, že čelíme zvýšenému riziku.“

Úřady proto zavedly zostřená bezpečnostní opatření také pro období vánočních trhů. Před sedmi lety se totiž stalo berlínské náměstí Breitscheidplatz terčem útoku radikálního islamisty. Na vánočních trzích zavraždil přes deset lidí.

A německé bezpečnostní složky zachytily i možnou přípravu útoku v letošním roce. Podle státního zastupitelství v Düsseldorfu chtěli dva mladí islamisté zaútočit na vánoční trh ve městě Leverkusen. „Oba chtěli pomocí hořlavin odpálit malé nákladní auto, a zabít tak návštěvníky vánočního trhu,“ popsala Isabel Boozová ze státního zastupitelství.

Nakolik bylo nebezpečí reálné, je předmětem vyšetřování. Podobných případů ale v poslední době přibývá. V polovině prosince zatkla policie v Německu tři stoupence Hamásu, kteří se na chatovací platformě domlouvali, že zaútočí na židovské instituce v Evropě. I toto vyšetřování pokračuje, ve spolkové republice proto stále platí zvýšená výstraha.