Německo zakázalo aktivity Hamásu na svém území

Německo od středy zakáže jakékoli aktivity palestinského islamistického hnutí Hamás, Berlínem považovaného za teroristickou organizaci. Rozpuštěna také bude propalestinská síť Samidún. Ve čtvrtek to oznámila německá ministryně vnitra Nancy Faeserová ze Sociálnědemokratické strany Německa.

„Pokud jde o Hamás, dnes jsem zcela zakázala činnost teroristické organizace, jejímž cílem je zničit stát Izrael,“ uvedla Faeserová v prohlášení. Německé úřady také rozpustí síť Samidún, která šířila jako mezinárodní síť protiizraelskou a protižidovskou propagandu pod rouškou organizace zasazující se o solidaritu s palestinskými vězni v různých zemích, vysvětlila ministryně.

V případě Hamásu a zahraničních struktur Samidúnu byl podle agentury DPA vyhlášen zákaz činnosti, u německých struktur Samidúnu navíc zákaz této organizace. V obou případech to znamená, že německý stát organizacím zabaví majetky a zakáže jejich vystupování na internetu a další činnost. Každý, kdo bude nadále pracovat pro tyto organizace, se dopustí trestného činu.

Hnutí Hamás zapsala Evropská unie na seznam teroristických organizací, což ovlivnilo i německé zákony. V Německu je již nyní zapovězeno vyvěšovat vlajky a symboly Hamásu a jeho majetek může být zmrazen.

Německé úřady odhadují, že v Německu se k Hamásu hlásí kolem 450 lidí, z nichž mnozí jsou němečtí občané. Oficiální pobočka islamistického hnutí však v Německu nepůsobí. Spolky, které měly k hnutí blízko, byly zakázány už před několika lety.

Skupina Samidún se sama označuje jako palestinská síť solidarizující s vězni. Podle německých úřadů je součástí radikální palestinské organizace Lidová fronta pro osvobození Palestiny, která propaguje ozbrojený boj proti Izraeli, ale na rozdíl od Hamásu se neprofiluje nábožensky. Německý kancléř Olaf Scholz už v první polovině října ohlásil, že Německo zakáže Samidún i činnost Hamásu.