Útoky i násilné demonstrace za Palestinu budí v EU obavy. Pomoci by měly důslednější deportace

Události: EU bude usilovat o rychlejší deportace neúspěšných žadatelů o azyl (zdroj: ČT24)

Mezi muslimskými komunitami v západní Evropě se kvůli válce na Blízkém východě rychle šíří napětí. Po pondělní vraždě dvou Švédů v Bruselu mají policie v mnoha zemích vysoký stupeň pohotovosti. Radikální muslimové navíc organizují spolu s krajní levicí demonstrace na podporu Palestinců. Ty berlínské opakovaně přerostly v pouliční násilí. Ministři vnitra zemí EU se v Lucemburku shodli na tom, že vidí řešení zejména v deportacích neúspěšných žadatelů o azyl.

Už druhou noc se zakázaná propalestinská shromáždění v Berlíně změnila v násilnosti. Ve městě hořela auta a protestující vykřikovali protižidovská hesla. Neznámí pachatelé také hodili dvě zápalné lahve na místní synagogu. „Antisemitismus nemá v Německu místo a budeme s ním bojovat ze všech sil,“ zdůraznil německý kancléř Olaf Scholz.

Západní země varují před šířením internetové islamistické propagandy, která by mohla povzbudit osamělé útočníky. Evropa se obává, že incidentů bude přibývat. Debata o vnitřní bezpečnosti je úzce provázána s migrací, shodli se na jednání v Lucemburku ministři vnitra států EU.

Většina neúspěšných žadatelů o azyl v EU zůstává

Podle ministrů je třeba zlepšit migrační politiku, za klíčové považují důslednější návraty těch, kteří na azyl v Evropě nemají nárok. Z neúspěšných žadatelů Unii totiž skutečně opustí jen pětina. 

I pachatel pondělního útoku v Bruselu, který pocházel z Tuniska, žil v Belgii po zamítnutí ochrany nelegálně.

„Ukazuje se, jak moc nám chybí ten společný evropský rámec pro migraci. Evropský parlament postup trochu brzdí, já doufám, že se to v nejbližších týdnech pokud možno rozhýbe,“ uvedl český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Jen ve Francii sledují úřady čtyři tisíce lidí podezřelých z radikalismu. Vláda má ale pouze omezené možnosti je deportovat. „Potřebujeme zlepšit spolupráci se zeměmi původu těchto radikálů, a právě na ni se chceme více zaměřit,“ konstatoval francouzský prezident Emmanuel Macron.

Obvinění čelí známý fotbalista

Paříž je odhodlaná přísně trestat všechny projevy antisemitismu a podpory terorismu. Za sdílení výzvy k černému dni proti Izraeli je stíhán obránce fotbalového klubu z Nice.

Ministr vnitra Gérald Darmanin obvinil bývalého reprezentanta Karima Benzemu ze spojení s Muslimským bratrstvem. „Pokud je Benzema opravdu v kontaktu s Muslimským bratrstvem, měl by mu být odebrán Zlatý míč a měl by být zbaven francouzského občanství,“ uvedla senátorka Valérie Boyerová na Twitteru.

Právní zástupce fotbalisty hodlá ministra žalovat. Zastání našel i u krajní levice.

„Odsuzujeme smířlivost extrémní levice a strany Nepoddajná Francie směrem k islámu včetně toho radikálního,“ prohlásila poté poslankyně a členka komise Národní obrany Natalia Pouzyreffová.

Kvůli nejvyššímu stupni ohrožení a rostoucímu počtu antisemitských útoků povolila francouzská vláda jen několik propalestinských demonstrací, zatím ale žádnou v Paříži. Stejně jako ve středu, musela i ve čtvrtek vyklidit ochranka několik letišť poté, co přišla anonymní hrozba pumového útoku.