Německá policie zadržela při razii v Berlíně několik osob. Hledala členy teroristické RAF

Německá policie provedla v neděli v Berlíně rozsáhlou razii. Zásah souvisel s pátráním po dvou bývalých členech někdejší západoněmecké teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF), informoval zpravodajský web deníku Die Welt. Dolnosaský kriminální úřad, který akci velel, podle agentury DPA potvrdil zadržení celkem deseti osob. Mluvčí úřadu posléze uvedla, že zadrženými nejsou hledaní Ernst-Volker Staub a Burkhard Garweg. Ty se nepodařilo najít ani večer při razii v dalším berlínském bytě. Mluvčí dodala, že předmětem vyšetřování jsou možné vazby zadržených na hledané členy RAF.

Na akci se podle místní policie podílí zhruba 130 příslušníků. Agentura DPA s odvoláním na policejní mluvčí napsala, že v souvislosti s pátráním po Staubovi a Garwegovi ráno prohledala prostory v berlínské čtvrti Friedrichshain. Na akci pod vedením dolnosaských kriminalistů se podílela právě i berlínská policie a Spolkový kriminální úřad. Razie začala kolem půl osmé ráno.

Předběžně zadržených bylo podle Dolnosaského kriminálního úřadu deset, jak potvrdil pro DPA. Nekladli prý odpor. „Všechny osoby byly po ukončení ztotožňovacích opatření opět propuštěny,“ doplnil úřad s tím, že pátrání po Staubovi a Garwegovi pokračuje. Ranní zprávy nejprve hovořily o dvou zadržených. Úřady prověřovaly jejich možné vazby na hledané členy RAF a jejich totožnost.

Policejní technici na místě zásahu ve čtvrti Friedrichshain
Zdroj: Reuters/Christian Mang

Pátrání po Staubovi a Garwegovi spustily německé úřady po pondělním zadržení Daniely Kletteové, rovněž členky RAF z takzvané třetí generace.

DPA napsala, že z místa zásahu byly slyšet i výstřely. Policejní mluvčí ale sdělila, že nikdo nebyl zraněn. S pomocí výstřelů byly podle Die Welt otevřeny dveře.

RAF je připisováno více než třicet vražd. Její členové jsou obviňováni mimo jiné z vraždy šéfa Deutsche Bank Alfreda Herrhausena v roce 1989 či šéfa privatizačního úřadu Treuhand Detleva Karstena Rohweddera v roce 1991. Tyto činy ovšem nebyly dosud objasněny.

RAF se rozpustila v roce 1998. Kletteová, Staub a Garweg však byli hledaní i v souvislosti s pozdějšími přepadeními transportů peněz.