Navalného stav se podle médií zlepšuje. Za otravou je nejspíš ruské vedení, prohlásil Pompeo

Zdravotní stav otráveného předáka ruské opozice Alexeje Navalného se očividně výrazně zlepšuje, po probuzení z kómatu je již schopen mluvit. Informoval o tom magazín Der Spiegel, který společně s investigativním portálem Bellingcat poukázal také na to, že s lepšícím se stavem Navalného policie zpřísňuje jeho ochranu. Podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea existuje „značná pravděpodobnost“, že za otravou Navalného stálo ruské vedení. Kreml považuje Pompeovo vyjádření za „nepřijatelné“.

Navalnyj se po převozu z Ruska zotavuje na berlínské klinice Charité. Ta v pondělí oznámila, že pacient učinil takové pokroky, že mohl být probuzen z umělého spánku.

Podle informací magazínu Der Spiegel a portálu Bellingcat je Navalnyj již schopen mluvit a také si zřejmě již vybavil podrobnosti svého zdravotního kolapsu na palubě letadla ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Jeho výpověď by mohla být nebezpečná pro ty, kteří za otravou stojí.

Kvůli možným rizikům zpřísnil berlínský kriminální úřad bezpečnostní opatření. Na Navalného podle Der Spiegelu a Bellingcatu nyní dohlíží více policistů a zesíleny byly i kontroly.

Pompeo naznačil vinu ruského vedení

„Existuje značná pravděpodobnost, že to (útok na Navalného) pochází od čelných ruských představitelů,“ řekl americký ministr zahraničí Pompeo v rozhovoru v rozhlasovém pořadu, jehož přepis ministerstvo zveřejnilo. Moskva tvrzení Pompea považuje za „nepřijatelné“, reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. 

Podle Pompea Spojené státy nadále vyhodnocují, jakou zvolí odpověď. „Uděláme vše pro to, abychom snížili riziko, že se takové věci budou opakovat,“ dodal šéf americké diplomacie.„Myslím, že svět dozrál k tomu, aby pochopil, že takto se normální země nechovají. Rusy to přijde draho,“ řekl také Pompeo.

Naopak italský premiér Giuseppe Conte tvrdil, že se mu ruský prezident Vladimir Putin svěřil se záměrem zřídit výbor, který by měl mít za úkol vyšetřovat Navalného otravu. Conte to řekl v rozhovoru pro list Il Foglio. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to ale později popřel.

„Prezident Putin mě ujistil, že Rusko má v úmyslu vyjasnit, co se stalo, a řekl mi, že sestaví vyšetřovací výbor a je připraven spolupracovat s německými úřady,“ řekl Conte v Il Foglio. „Spolupráce je nejlepším způsobem, jak zabránit tomu, aby tato dramatická událost měla negativní dopad na vztahy mezi Evropskou unií a Ruskem,“ dodal šéf italské vlády.

Nicméně Putinův mluvčí Peskov o Conteho tvrzení podle agentury Reuters řekl, že šlo zřejmě o nedorozumění. Zopakoval, že Moskva nevidí důvod, proč zahájit vyšetřování případu Navalného. 

Rusko otravu popírá

Po srpnovém kolapsu v letadle, jímž se vracel ze Sibiře do Moskvy, byl Navalnyj nejprve hospitalizován v dálnovýchodním Omsku. Později, po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny, byl převezen na berlínskou kliniku Charité.

Němečtí odborníci pak oznámili, že v Navalného těle nalezli stopy otravy. Za konkrétní látku, která zdravotní komplikace způsobila, německá vláda po rozborech armádních specialistů označila nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz. Moskva podíl na otravě odmítá a tvrdí, že ruští lékaři její známky nezjistili.

Kvůli případu uvažuje Evropská unie o zavedení dalších sankcí proti Moskvě. Také Ministři zahraničí hospodářsky vyspělých zemí sdružených ve skupině G7 v úterý důrazně odsoudili útok na Navalného, který byl podle nich „potvrzenou otravou“.