NATO se ve Vilniusu konečně stane suverénní organizací, která se neřídí názory Ruska, řekl Podoljak

Rozhovor s Mychajlem Podoljakem (zdroj: ČT24)

Podle poradce vedoucího kanceláře prezidenta Ukrajiny Mychajla Podoljaka je summit Severoatlantické aliance ve Vilniusu historickým okamžikem. NATO se podle něj konečně stane suverénní organizací, která se neřídí názory Ruska. Bude také mít příležitost prohlásit Ukrajinu za nedílnou součást Aliance.

„NATO bude suverénní organizací, která se přestane řídit názory Ruské federace na otázky, jako je připojení té či oné země,“ řekl Podoljak k probíhajícímu summitu. „Může také vyslovit odpovídající podporu Ukrajině – nejen symbolickou. Může prohlásit Ukrajinu za nedílnou součást Aliance,“ dodal. 

Summit podle něj bude rovněž příležitostí zanalyzovat doktríny, které slouží k přípravě na podobné konflikty, a odpovídajícím způsobem do budoucna korigovat politiku Aliance.

Podoljak ocenil také navrácení zajatých ukrajinských velitelů z pluku Azov. Podle něj je rozhodnutí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dokladem velké suverenity Turecka v regionu Černého moře. Rusko prý naopak svůj vliv postupně ztrácí. „Putin už není tím, kdo by měl vliv na globální politické úrovni,“ podotkl. 

Rusko podle něj nechce prodloužit obilnou dohodu, ve které Rusko přestalo blokovat vývoz ukrajinského zrna po moři výměnou za výjimky ze sankcí, protože ji chce využívat k vydírání. „Celá zahraniční politika Ruska stojí na nátlakových prvcích – na prvcích vydírání,“ vysvětlil. 

Ukrajina se v této otázce nyní spoléhá právě na Erdogana a generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese. „Spoléháme na to, že oba vyvinou potřebné úsilí, aby vysvětlili Rusku, že je potřeba pokračovat ve výkonu určitých dohod,“ řekl.