Zelenskyj odvezl ze zajetí velitele obránců Azovstalu. Českým speciálem

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj se v sobotu z Turecka vrátil domů s pěti veliteli, kteří bránili do konce bitvy o Mariupol tamní železárny a ocelárny Azovstal. Z ruského zajetí se dostali v září při výměně válečných vězňů a dle dohody s Moskvou měli žít do konce války v Turecku. Dle ruskojazyčného webu BBC Zelenskyj zřejmě přesvědčil tureckého prezidenta, aby je nechal odejít. Podle Kremlu Turecko porušilo propuštěním ukrajinských vojáků dohodu s Ruskem, uvedla agentura RIA Novosti.

„Vracíme se domů z Turecka a přivážíme naše hrdiny domů. Ukrajinští vojáci Denys Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Serhij Volynskyj, Oleh Chomenko, Denys Šleha. Konečně budou u svých příbuzných,“ napsal odpoledne Zelenskyj na Twitteru. 

Zelenskyj také zveřejnil video, na němž je vidět, jak všichni nastupují do českého vládního speciálu, kterým ukrajinský prezident přicestoval ve čtvrtek z Bulharska do Česka a poté se vypravil na návštěvu Slovenska a Turecka, kde jednal s Erdoganem.

Zelenskyj dle agentury Ukrinform po návratu na Ukrajinu vyjádřil vděčnost tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi a turecké straně za pomoc s osvobozením Ukrajinců.

Podle agentury Unian prezidenta a pětici velitelů v sobotu večer vítali po příjezdu z Turecka v ulicích Lvova lidé. Propuštění vojáci se dle agentury poprvé setkali s některými svými příbuznými a vystoupili před novináři. „Samozřejmě, to je důvod, proč jsme se vrátili na Ukrajinu. To je náš hlavní cíl,“ odpověděl Prokopenko na otázku, zda se chce vrátit na frontu.

Zelenskyj ve Lvově jmenoval také nového náčelníka ukrajinské národní gardy. Stal se jím Oleksandr Pivnenko, který má podle prohlášení prezidentské kanceláře zkušenosti z bojů u Bachmutu a dostal nejvyšší státní vyznamenání Hrdina Ukrajiny. Národní garda je vojenská síla, která plní především policejní účely.

Peskov: Ankara porušila dohodu

Rusko nebylo o propuštění pětice ukrajinských velitelů informováno, uvedl podle agentury RIA Novosti mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Peskov dále sdělil, že Ankara porušila dohodu, podle které měla držet na svém území tyto vojáky do konce rusko-ukrajinské války.

Pětice ukrajinských velitelů stála loni v čele několikatýdenního ukrajinského odporu z bunkrů a tunelů pod obřími ocelárnami v Mariupolu, strategickém přístavu na jihu Ukrajiny. Například Prokopenko působil jako velitel pluku Azov, Volynskyj velel 36. brigádě námořní pěchoty. V květnu se společně se stovkami dalších bojovníků vzdali ruským invazním silám.

Události: Volodymyr Zelenskyj navštívil Turecko (zdroj: ČT24)

V září přišla zpráva o výměně zajatců, při které se Kyjevu podařilo dostat z ruského zajetí 215 lidí včetně zmíněných pěti velitelů, a to výměnou za 55 ruských nebo proruských zajatců a oligarchu Viktora Medvedčuka, předsedu zakázané proruské strany, jenž na Ukrajině čelil obvinění z vlastizrady.

„Ukrajina se dohodla s Tureckem –⁠ mluvil jsem o tom s prezidentem (Recepem Tayyipem) Erdoganem –⁠ že našich pět velitelů, kteří jsou propuštění ze zajetí, bude v naprostém bezpečí, v komfortních podmínkách a pod osobní ochranou tureckého prezidenta. Do konce války,“ uvedl tehdy Zelenskyj. Erdogan řekl, že tato výměna byla výsledkem diplomatických jednání se Zelenským a Putinem.

Ohlédnutí: Azovstal jako symbol války (zdroj: ČT24)