Napětí mezi Kosovem a Srbskem trvá, podle balkanisty ale větší konflikt nehrozí

Horizont ČT24: Napětí mezi Srbskem a Kosovem (zdroj: ČT24)

Na severu Kosova blokují od soboty příslušníci srbské menšiny silnice. O víkendu došlo i na přestřelky s policií. Evropská unie už prostřednictvím vysokého představitele pro zahraniční politiku Josepa Borella vyzvala Bělehrad i Prištinu k uvolnění napětí. Podle balkanisty a historika Františka Šístka nyní nehrozí vypuknutí velkého konfliktu, bouřlivá situace ale může vést k větším mezietnickým střetům.

„Vím, že obě strany chtějí napětí uvolnit a silně na ně naléhám, aby tak udělaly,“ prohlásil v pondělí šéf unijní diplomacie Josep Borrell. „Musejí se vrátit k dialogu, musejí překonat tendenci k bojům v ulicích,“ dodal.

Později oznámil, že unijní státy odsouhlasily jeho návrh na kompromisní řešení sporu a že ve středu vyrazí do regionu společně se zvláštním představitelem EU pro Kosovo Miroslavem Lajčákem.

„Nedomnívám se, že hrozí velký konflikt ve stylu války. Nicméně, jelikož napětí trvá už několik měsíců, reálně hrozí různé incidenty, které mohou přerůst v něco většího, nekontrolované mezietnické srážky,“ uvedl v Horizontu ČT24 balkanista František Šístek.

Balkanista zároveň nevěří, že by se v blízké budoucnosti podařilo normalizovat vztahy mezi Srbskem a Kosovem, čekat se nedá ani uznání nezávislosti Kosova ze strany Srbska. „Ale myslím, že lze dosáhnout – při dobré vůli obou stran a tlaku Západu – normalizace vztahů, která by nevedla k uznání. Některé velké otázky by se neřešily, ale řešily by se ty malé, které komplikují život místním obyvatelům. A také kvůli nim dochází k napětí,“ dodal Šístek.

Spor o registrační značky

Současnou vlnu protestů vyvolalo sobotní zatčení bývalého policisty Dejana Pantiče, který minulý měsíc společně s dalšími etnickými Srby odešel z funkce. Kosovští Srbové opustili svá místa v kosovských institucích včetně policie na protest proti snaze Prištiny donutit kosovskosrbské obyvatelstvo používat výhradně kosovské registrační značky vozidel.

Toto opatření je ve své podstatě snahou o prosazení kosovských zákonů i v severním Kosovu, kde žijí z většiny Srbové a kde má Priština jen omezený vliv. Spor o registrační značky se podařilo koncem listopadu za přispění EU vyřešit. Zatčení Pantiče ale vyvolalo nové spory.

Blokády trvají

I v pondělí kamiony a další velké automobily blokovaly několik hlavních silnic vedoucích ke dvěma hraničním přechodům mezi Kosovem a Srbskem. Oba přechody byly pro dopravu uzavřeny.

Ve většinově srbských oblastech na severu Kosova se o nadcházející neděli měly konat místní volby kvůli tomu, že starostové složili funkci. Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová-Sadriuová je ale kvůli narůstajícímu napětí přeložila na duben. Ani to ale zatím blokády neuvolnilo.

Kosovo v roce 2008 vyhlásilo nezávislost na Srbsku, které ale tento krok neuznalo a Kosovo stále považuje za součást svého území. Rovněž asi 50 tisíc Srbů žijících na severu Kosova neuznává autoritu vlády v Prištině. Srbské bezpečnostní síly nejsou v Kosovu přítomny od roku 1999, kdy Bělehrad ztratil nad svou jižní provincií kontrolu v důsledku náletů NATO.