Na ropné rafinerie v Rusku zaútočily drony. Ukrajina odrazila nálety na Kyjev a Oděsu

Část ropné rafinerie v Krasnodarském kraji na jihu Ruska zachvátil požár poté, co ji zasáhl dron, uvedla ve čtvrtek agentura TASS s odvoláním na záchranáře. Další incident se odehrál v ropném závodě Novošachtinsku v Rostovském kraji na jihozápadě Ruska, kde podle agentury explodoval bezpilotní letoun. Zprávy o útocích bezpilotních letounů na různé ruské cíle přicházely i v minulých dnech. Nálety ve čtvrtek hlásí také Ukrajina, Rusko vyslalo drony na Kyjev a Oděskou oblast. Většinu z nich protiletecká obrana zlikvidovala.

„Kvůli útoku dronu hoří zásobník rafinerie v městečku Ilskij,“ citovala agentura TASS nejmenovaného činitele. Místo se nachází východně od černomořského přístavu Novorossijsk.

Agentura TASS původně napsala, že po „pádu dronu“ začal hořet jeden ze zásobníků a že se ho již podařilo uhasit. V dalších zprávách již používala přímo slovo „útok“. Incident se podle ní odehrál okolo tří hodin ráno místního času (2:00 SELČ) a plameny zachvátily plochu o rozloze 400 metrů čtverečních.

K incidentu v Novošachtinsku agentura uvedla, že podle gubernátora Rostovské oblasti Vasilije Golubeva bezpilotní letoun narazil do jedné z rozestavěných konstrukcí v rafinerii a vybuchl. Následný požár dokázali zlikvidovat přímo pracovníci závodu. 

Rusko a Krym se v posledních dnech staly dějištěm řady podobných incidentů. V noci na středu vzplál po dronovém náletu sklad s ropnými produkty v městečku Volna u mostu přes Kerčský průliv. 

V pondělí a úterý úřady v Brjanské oblasti sousedící s Ukrajinou informovaly o vykolejení dvou nákladních vlaků. V sobotu hořel zásobník s palivem v Sevastopolu na Ruskem protiprávně anektovaném poloostrově Krym, podle místní ruské správy zřejmě také po útoku dronem.

Ukrajina se k žádnému z útoků nepřihlásila, ale jejich nárůst přichází v době, kdy Kyjev tvrdí, že dokončil přípravy na očekávanou protiofenzivu. Podle vojenských analytiků je možné, že se Ukrajina zaměřuje na zásobovací linie v ruském týlu.

Rusko v noci útočilo drony na Ukrajině

V noci na čtvrtek zaútočilo Rusko bezpilotními letouny íránské výroby na Kyjev a Oděskou oblast, většinu z nich ale protiletecká obrana zničila. Nad Kyjevem se podařilo zničit všechny drony, na několika místech metropole se ale zřítily jejich trosky a poničily zaparkované automobily a vozovku, uvedla místní správa. 

„Další letecký útok na Kyjev. Je to již třetí útok na hlavní město během čtyř květnových dnů. Tak hustou intenzitu úderů naše město neutrpělo od začátku letošního roku,“ uvedl náčelník kyjevské městské vojenské správy Serhij Popko. Dodal, že nedošlo k žádným civilním obětem ani škodám na obytných budovách a infrastruktuře. Poplach v Kyjevě podle něj trval přes tři a půl hodiny.

Na Oděsu Rusové zaútočili drony Šáhed-136, dvanáct se jich podařilo zneškodnit. Tři se zřítily na studentské koleje, řekl mluvčí vojenské správy Oděské oblasti Serhij Bratčuk. BBC píše, že podle nepotvrzených informací šířících se na sociálních sítích šlo o kolej vojenské akademie. Bratčuk informoval, že nikomu se nic nestalo a požár byl uhašen.

Ruskojazyčný server BBC uvedl, že v některých dalších regionech na východě Ukrajiny byl také vyhlášen letecký poplach, kromě Kyjevské a Oděské oblasti šlo také o Sumskou nebo Záporožskou oblast.