Na Instagramu se objevila fotografie dubajské princezny Latífy. Není ale jasné, kdy vznikla

Na instagramu byla zveřejněna fotografie, na níž je zachycena dcera dubajského panovníka Muhammada bin Rašída Maktúma. Princezna Latífa v únoru publikovala video, na němž tvrdila, že je proti své vůli zadržovaná v hlídané vile a bojí se o život. V minulosti se pokusila uprchnout ze Spojených arabských emirátů (SAE). O její osud projevila zájem i OSN a požadovala důkaz o tom, že je princezna naživu.

Podle serveru BBC ji nejnovější fotografie zachycuje ve společnosti dalších dvou žen u stolu v dubajském nákupním centru. BBC uvádí, že fotografie nebyla zveřejněna náhodně, ale souvisí se zatím neznámými okolnostmi.

Spoluzakladatel kampaně s názvem Osvoboďte Latífu David Haigh potvrdil, že kampaň zaznamenala „pozitivní vývoj“. Nepřál si ale dodat detaily a řekl, že podrobnosti budou zveřejněny v pravý čas.

Princeznini přátelé poznali obě ženy, které jsou na fotografii, a potvrdili, že se s nimi Latífa zná. Fotografie byla na Istagram umístěna ve čtvrtek a neposkytuje údaj o čase, kdy byla pořízena. Za trojicí je ale vidět reklama na film Demon Slayer, který se v SAE začal promítat 13. května.

„Je-li fotografie pravá, pak dokazuje, že je princezna naživu, ale neposkytuje žádné informace o podmínkách jejího věznění nebo osvobození,“ sdělil Kenneth Roth z organizace Human Rights Watch.

Spojené arabské emiráty zprávy nekomentovaly

SAE zprávy o princezně nekomentovaly, v únoru pouze uvedly, že je princezna v pořádku, zotavuje se a objeví se na veřejnosti, až bude vhodná doba.

OSN v dubnu požádala o důkaz, že je princezna naživu. Chtěla si sjednat se zástupci Emirátů schůzku, na níž by se jednalo o osudu Latífy i její starší sestry Šamsy. Latífa se v minulosti pokusila o útěk z Emirátů, Šamsu podle britských médií nechal šajch Muhammad unést z Británie.

Rodinnými aférami dubajského vládce se zabývají britské soudy kvůli jeho bývalé ženě Háje, která se i se dvěma dětmi uchýlila do Británie. Britský soud loni rozhodl, že šajch exmanželku zastrašoval. Šajchovi právníci obvinění odmítli.