Útěk ze zlaté klece. Manželka dubajského vládce prchla i s dětmi do Londýna a požádala o ochranu

Horizont ČT24: Princezna na útěku (zdroj: ČT24)

Jordánská princezna Hája požádala vrchní soud v Londýně o pomoc pro sebe a své děti, které má s dubajským vládcem šajchem Muhammadem bin Rašídem Maktúmem. Princezna britskou justici požádala o vydání příkazů, které se používají na ochranu obětí nucených sňatků a domácího násilí. V pořadí už druhý útěk z nejužšího kruhu dubajské královské rodiny naznačuje napjaté vztahy uvnitř luxusních paláců Spojených arabských emirátů.

O 24 let mladší jordánskou princeznu si dubajský panovník vzal v roce 2004 jako svou šestou manželku. Bývalá olympionička v parkurovém skákání se stala ikonou žen na Blízkém východě i oddanou ambasadorkou OSN.

Ještě loni pro americkou stanici CNN vychvalovala svého manžela za pomoc uprchlíkům: „Jsem opravdu pyšná na to, co dělá. Na to, co dělá vláda Spojených arabských emirátů, a na to, co je umožněno dělat mně.“

Princezna Hája s šajchem Muhammadem bin Rašídem Maktúmem na dostizích v Ascotu
Zdroj: Luke MacGregor/Reuters

Princezna na útěku

Před několika týdny ale pětačtyřicetiletá dcera bývalého jordánského krále Husajna a nevlastní sestra současného krále Abdalláha prchla z Dubaje do Německa. Odtud pokračovala do Londýna, kde má známosti i luxusní zázemí. Jedenáctiletou dceru a sedmiletého syna vzala s sebou.

Vrchní soud v Londýně požádala Hája o „příkaz na ochranu před nuceným sňatkem“ a také o příkaz vydávaný na ochranu před násilím či vyhrožováním. Podrobnosti ohledně požadovaných opatření nebyly zveřejněny, podle agentury AP by se nicméně příkaz pro případ nuceného sňatku vztahoval na obě děti.

Maktúmovi zástupci usilují o urychlené navrácení dětí do Dubaje a také o omezení možností novinářů, kteří o řízení informují. Soudce Andrew McFarlane druhý bod zamítl s tím, že existuje zájem na tom, aby veřejnost měla o událostech rámcovou představu.

Princezna Hája po útěku do Londýna
Zdroj: Toby Melville/Reuters

„Toto řízení se týká blaha dvou dětí vzešlých z jejich manželství a nesouvisí s rozvodem či penězi,“ uvedli zástupci obou stran ve společném prohlášení.

Jak princeznu Háju, tak emíra Maktúma zastupují známí odborníci na rodinné právo. Manželka dubajského vládce si najala Fionu Shackletonovou, která zastupovala prince Charlese během rozvodu s princeznou Dianou. Na druhé straně stojí Helen Wardová, která zastupovala britského režiséra Guye Ritchieho, když se rozváděl s americkou zpěvačkou Madonnou.

Loni se neúspěšně pokusila prchnout emírova dcera

Aktuální soudní spor není první známkou problémů v rodině emíra Maktúma, který podle informací médií se šesti ženami zplodil více než dvacet dětí. Jeho dcera princezna Latífa se loni v únoru pokusila uprchnout ze Spojených arabských emirátů, byla však dopadena a zřejmě proti své vůli odvezena zpáky do Dubaje. Podle ochránců lidských práv z organizace Human Rights Watch s ní následně její známí ztratili kontakt.

Princezna Latífa
Zdroj: ČT24

Princezna Hája podle BBC po incidentu uváděla, že Latífa je „teď v bezpečí v Dubaji“, později se ale podle lidí z jejího okolí dozvěděla „znepokojivé“ informace o návratu Latífy domů, což ji vystavilo rostoucímu tlaku ze strany rodinných příslušníků.

Tiskový odbor dubajské vlády na dotaz agentury Reuters odmítl spor ohledně jejích dětí komentovat s tím, že jde o soukromou záležitost.