Moskva zesílila loňskou paniku kolem štěnic ve Francii, uvedla Paříž

Strach ze štěnic, který se loni na podzim rozšířil ve Francii, byl uměle zesílen Ruskem. Podle agentury AFP to prohlásil státní tajemník pro evropské záležitosti Francie Jean-Noël Barrot. V zemi se loni prudce zvýšil počet případů pokousání tímto hmyzem. Entomologové a zdravotničtí odborníci však varovali, že epidemie vedla také k nárůstu falešných pozorování a neopodstatněné hysterii.

Francouzská rozvědka DGSI minulý týden uvedla, že ruské zpravodajské služby ve Francii provádějí operace pomocí „zprostředkovatelů“, nejčastěji příslušníků ruskojazyčných komunit z východní Evropy, kteří mají za úkol „posílit roztržky ve francouzské společnosti“. Při těchto narušitelských akcích se zaměřují na nejrůznější témata, včetně důchodové reformy, postoje k izraelsko-palestinskému konfliktu nebo olympijských her v letošním roce.

Na otázku kanálu TF1 ohledně pokusů o destabilizaci Francie, které údajně vedlo Rusko, se Barrot vrátil k příběhu, který obletěl celý svět. „Spor o štěnice byl na sociálních sítích uměle zesílen účty, u nichž se prokázal ruský původ, a dokonce byla vytvořena falešná souvislost mezi příchodem ukrajinských uprchlíků a šířením štěnic,“ řekl. Dodal, že ji vystupňovaly právě účty napojené na Kreml.

Barrot: Kyberútoky a dezinformace sílí po plnohodnotné ruské invazi na Ukrajinu

Fotografie a videa informující o výskytu tohoto hmyzu, který se živí krví, zaplavily sociální sítě od poloviny září. Návrat škůdců nabyl rozměrů státní aféry, kterou se zabývala i krizová rada, a to jen několik měsíců před pařížskou letní olympiádou. V metropoli bylo uzavřeno i několik škol, ale zdaleka ne všechny hlášené případy, ať v kině nebo ve vlaku, se podle AFP potvrdily.

Podle Barrota ruské kybernetické útoky a dezinformační operace „začaly zrychlovat v posledních dvou letech, od začátku (plnohodnotné) války na Ukrajině“.

Koncem října, po začátku konfliktu mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás se na desítkách pařížských budov objevily kresby Davidových hvězd. V souvislosti s činem byl zatčen moldavský pár. Zdroj blízký případu AFP potvrdil, že tento incident byl součástí operace vedené ruskou tajnou službou FSB.