České domácnosti zápasí se štěnicemi. Pocházet mohou z dovolených, přelezou i ze sousedního bytu

Události v regionech: Domácnosti zápasí se štěnicemi (zdroj: ČT24)

Přemnožené štěnice jezdí deratizátoři v českých městech likvidovat každý den. Lidé si parazita často přivážejí třeba z dovolených. Po kousnutí se objeví svědění, v horším případě i vyrážka nebo horečka. Štěnice jsou velmi odolné a volně prodávané postřiky na ně nestačí.

Deratizátor Jaroslav Svoboda přesně ví, kde štěnice hledat. V posledních měsících je likviduje denně. „Každý den řeším jedny, dvoje, troje štěnice,“ přiblížil. Od sousedů se štěnice dostaly i ke Světlaně Sedláčkové. Deratizátor ví, jakými přípravky je z jejího bytu odstranit. „Prostředky vysloveně na hubení štěnic, aby měly hlavně dlouhodobou účinnost – dva až tři měsíce,“ uvedl Svoboda. Postřik přesto bude muset ještě za několik týdnů zopakovat.

Nepříjemné parazity, kterých může být v bytě i několik tisíc, si mohou podle Státního zdravotního ústavu lidé přivézt z dovolených. Pokud je venku víc než sedmnáct stupňů Celsia, podle majitelů deratizačních firem jsou štěnice schopné z otevřeného okna přelézt po fasádě do jiného bytu. „Dva, tři metry do vedlejšího okna není žádný problém,“ nastínil Svoboda.

Problém trápí celou Evropu

Podle parazitologů je v posledních letech nárůst štěnic problémem nejen v Česku, ale i v dalších evropských zemích. Třeba ve Francii loni na podzim vlaky a metra začaly kontrolovat zvláštní deratizační týmy se psy.

„Žijí v úkrytech. Ty jsou hlavně u postele a vylézají pouze v době, když se chtějí nasát. Pokud jste už měla nějakou expozici, tak se to může vyvinout až do červené vyrážky, velké papule, hnisavé projevy,“ popsala kožní reakce Terezie Arnaldová ze Státního zdravotního ústavu.

Kontrolujte zavazadla i starší nábytek, doporučují odborníci

Univerzální postřiky volně prodávané v obchodech na štěnice neúčinkují, paraziti jsou proti nim odolní. Pokud je lidé doma objeví, co nejrychleji musí zavolat odbornou deratizační firmu. Přestože se donedávna věřilo, že štěnice nejsou nebezpečné, nedávné výzkumy potvrdily, že mohou přenášet dva typy bakterií, které vzdorují lékům.

Odborníci upozorňují, že štěnice se navzdory pověrám vyskytují i v čistém prostředí. Jejich zavlečení hrozí například po pobytu v hotelích či ubytovnách v zahraničí. Doporučují proto během pobytu umisťovat zavazadla co nejdále od postelí a po návratu je vždy pečlivě zkontrolovat. Detailně by si lidé měli také prohlédnout kupovaný starší nábytek.

Prádlo zasažené štěnicemi se musí vyprat na 60 stupňů Celsia nebo vyvařit. V činžovních domech centrálně vytápěných lze doporučit utěsnění prostupu rozvodu tepla stálopružnými tmely.