Francouzská vláda se vydala do boje se štěnicemi. Olympiáda se blíží

Události: Paříž a štěnice (zdroj: ČT24)

Francouzská vláda řeší neobvyklý problém, kterým je nadměrný výskyt štěnic v Paříži. To poškozuje i pověst francouzské metropole ve světě. Úřady se snaží lidi uklidnit, že situace není tak dramatická, jak naznačují příspěvky na sociálních sítích, informoval zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

V posledních dnech zaplavily sociální sítě záběry štěnic z kin, vlaků a metra. Drtivá většina těchto případů se sice nepotvrdila – často šlo o jiný hmyz – ale fenomén se šíří natolik, že se vláda rozhodla zasáhnout. Zvlášť s výhledem na olympiádu v příštím roce.

„Mojí povinností je zaručit pro olympijské a paralympijské hry kvalitní a bezpečné služby v dopravě na nejvyšším stupni,“ řekl ministr dopravy Clement Beaune. 

Se štěnicemi zápasí až 11 procent domácností

Vlaky a metra začaly kontrolovat zvláštní deratizační týmy se psy, kteří mají díky svému čichu schopnost zjistit, zdali se na polstrovaných sedadlech vyskytují štěnice, uvedl Šmíd. 

Dodal, že s tímto parazitem zápolí v současnosti až jedenáct procent domácností. Objevily se i v nemocnicích nebo školách – kvůli výskytu štěnic úřady nyní zavřely jedno gymnázium. Pařížská radnice chce pomoci obyvatelům zejména v sociálně slabších oblastech.

„Někteří lidé mají byty zamořené štěnicemi. Vědí o tom, ale nemohou si dovolit utratit ani cent za to, aby se jich zbavili,“ konstatoval místostarosta pro veřejný prostor Emmanuel Gregoire. 

Není důvod k panice, tvrdí ministři

Štěnice se v Paříži vyskytovaly vždy, dodal zpravodaj ČT. Nyní ale problém dosáhl nezvyklých rozměrů. Ministři se v pátek hlavně snažili zmapovat skutečný rozsah nebezpečí. Zároveň uklidňují veřejnost, že není nutné propadat panice. Parazit se v posledních letech ve francouzské metropoli vždy rozšířil hlavně začátkem podzimu.

„Lidé se vracejí z dovolených a přivážejí je s sebou v zavazadlech, dostanou se do veřejného prostoru a tam se šíří,“ informoval specialista na deratizaci Franck Dabi. 

Kabinet oznámil, že bude svůj postup v boji proti štěnicím koordinovat. Odborníci současně upozorňují na to, že těmto parazitům nahrává teplé počasí a je prakticky nemožné se jich trvale zbavit.