Mezi oběťmi útoku hnutí Hamás v Izraeli je i český občan

Obětí útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael je i český občan. Jeho smrt ve středu potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Dvaadvacetiletý muž podle serveru Novinky.cz zahynul při útoku 7. října v kibucu Nirim.

„Můžeme potvrdit, že mezi oběťmi teroristického útoku Hamásu byl i 22letý Čecho-Izraelec, který byl v židovském státě na návštěvě přítelkyně,“ konstatoval Drake.

Ministerstvo zahraničí na sociální síti X zveřejnilo fotografii zemřelého. „Oran Elfasi se zasazoval o mír. Chtěl trávit čas se svou přítelkyní a rozhodně nechtěl, aby v Izraeli nebo Gaze umírali civilisté. Upřímnou soustrast rodině tohoto česko-izraelského mladíka. Jeho příběh budiž další z připomínek, proč je třeba s terorismem bojovat,“ píše se v příspěvku.

Soustrast pozůstalým vyjádřil na stejné sociální síti také premiér Petr Fiala (ODS). „Zpráva, že při útoku teroristické organizace Hamás na Izrael zemřel i český občan, mne hluboce zasáhla. Teroru se musíme postavit a bojovat s ním,“ napsal předseda vlády.

Česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová-Šmigolová ČT24 řekla, že jsou v kontaktu s rodinou zemřelého. „Před pár dny jsme získali od příbuzných prvotní informace, které jsme poté prověřovali. Elfasi v Izraeli trvale žil a v době útoku byl na návštěvě u přítelkyně v jejím domě, kde ho teroristé z Hamásu zabili,“ okomentovala úmrtí s tím, že podle zjištěných informací měli islamisté českého občana zastřelit skrze okno. 

Příbuzní zemřelého byli původem z Ostravy

Trvalo týden, než se zjistilo, že je Elfasi českým občanem. Byl nicméně na seznamu pohřešovaných izraelských obyvatel. Příbuzní muže pocházeli původně z Ostravy. „Podle toho, co jsme dohledali, prababička s pradědečkem byli z Ostravy. Babička i matka se už narodily v Izraeli, ale všichni měli vztah k České republice a české občanství,“ podotkla česká ambasadorka.

Velvyslankyně zároveň dodala, že nemá žádné zprávy o dalších pohřešovaných českých občanech. V oblastech okolo Pásma Gazy, kde hrozí riziko útoků, se žádný v současnosti nenachází. „V oblasti kolem Gazy žádný český občan není. V celém Izraeli se nachází kolem stovky českých občanů. Těch s dvojím občanstvím tu máme několik tisíc,“ řekla.

Při nedávném vpádu teroristů palestinského hnutí Hamás do Izraele a následném izraelském ostřelování Pásma Gazy přišly o život i desítky občanů dalších zemí, například ze Spojených států, Francie, Británie, Argentiny, Brazílie nebo Thajska.

Studio ČT24: Velvyslankyně ČR v Izraeli Kuchyňová Šmigolová k české oběti útoku Hamásu (zdroj: ČT24)

Útok Hamásu si vyžádal životy 1400 lidí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu prohlásil, že útok Hamásu ze 7. října si vyžádal životy „1400 Izraelců, možná více“. Stovky ozbrojenců Hamásu v pohraničí židovského státu vraždily civilisty, na Izrael bylo vypáleno několik tisíc raket. Na dvě stě lidí přitom islamisté unesli do Gazy jako rukojmí, zranili také několik tisíc dalších osob.

Při odvetném izraelském bombardování Pásma Gazy zemřelo zhruba 3300 lidí, uvedla ve středu palestinská ministryně zdravotnictví Maj Kajlová. Zároveň upozornila na akutní nedostatek léků v tamních nemocnicích a zhoršující se humanitární krizi v této oblasti, kde na území menším než Praha žije přes dva miliony lidí.

V předchozích dnech se šířila informace, že teroristé zastřelili i přeživší holocaustu z Terezína, a to devadesátiletou Ginu Semiatichovou pocházející z Československa. Sdílel ji na facebookovém profilu Památník Terezín, ukázalo se ale, že šlo o jinou ženu se stejným jménem.

  • 23. července 2005 - Při teroristickém útoku v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově zahynul třiadvacetiletý český student z Ústí nad Labem, který pracoval jako delegát cestovní kanceláře. Tři pumové útoky, namířené na hotely a tržiště, si celkem vyžádaly 88 mrtvých a na dvě stě zraněných.
  • 20. září 2008 - Krátce po pumovém útoku na hotel Marriott zahynul v pákistánské metropoli Islámábádu tehdejší český velvyslanec Ivo Žďárek. Ambasador v hotelu dočasně bydlel kvůli rekonstrukci své rezidence. Samotný výbuch podle svědků Žďárek přežil, stal se však obětí následného požáru, při kterém se snažil pomáhat dalším obětem.
  • 19. prosince 2016 - Při útoku na vánoční trh v Berlíně zemřela Češka Naďa Čižmárová, která dlouhodobě žila a pracovala v Německu. Do lidí na náměstí Breitscheidplatz v centru Berlína během vánočních trhů vjel nákladní vůz, celkem zemřelo dvanáct lidí.
  • 14. července 2017 - Šestatřicetiletá Češka byla zraněna v Hurghadě, kde mladý Egypťan zaútočil nožem na turisty na pláži. Dvě německé turistky zabil a další čtyři zranil. Češka utrpěla poranění nohy a zad a byla hospitalizována v jedné z káhirských nemocnic. Zraněním podlehla 27. července.
  • 5. března 2021 - Libyjské úřady potvrdily, že se asi deset kilometrů od města Darná našly hroby šesti mužů – Rakušana, Čecha a čtyř Filipínců. Ti byli v březnu 2015 uneseni při útoku teroristů z organizace Islámský stát (IS) na jedno z libyjských ropných polí. Později byli zřejmě zavražděni. Byl mezi nimi i český kuchař Pavel Hrůza.