Izrael pokračuje v bombardování Gazy. Každý člen Hamásu je podle Netanjahua „mrtvý muž“

Události: Válka v Izraeli a Gaze (zdroj: ČT24)

Na severu Izraele zněly výstražné sirény. Izraelská armáda uvedla, že obdržela zprávy o narušení izraelského vzdušného prostoru z Libanonu. Později poplach odvolala s tím, že se vniknutí letounu nepotvrdilo. Hranice s Libanonem je neklidná poté, co teroristé z Hamásu zabili stovky Izraelců a v odvetě začaly na Gazu létat bomby. Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil po boku opozičního lídra Bennyho Gantze, že „zničí a rozdrtí“ palestinské hnutí Hamás a každý jeho člen je „mrtvý muž“.

On-line přenos

Útok Hamásu na Izrael

  • 18:02

    Lidé v Německu, Francii či Británii během soboty znovu vyšli do ulic, aby vyjádřili solidaritu s Palestinci v Pásmu Gazy a volali po zastavení izraelské ofenzivy proti islamistickému hnutí Hamás. Tažení provází sílící humanitární krize a zabíjení civilistů, které mnozí obyvatelé Západu označují za genocidu. Nové demonstrace se téměř měsíc od vypuknutí nové války čekaly také ve Spojených státech.

  • 17:56

    Snímek z pařížské demonstrace na podporu Palestinců z Gazy.

    Snímek z pařížské demonstrace na podporu Palestinců z Gazy, Autor: Claudia Greco, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 23:51

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. listopadu. Děkujeme za pozornost. 

Armáda po obdržení zprávy o narušení izraelského vzdušného prostoru cizím letounem vyzvala, aby se obyvatelé odebrali do krytů. Vedení armády vyzvalo obyvatele města Maalot u hranic s Libanonem, aby se kvůli hrozbě vpádu teroristů zamkli ve svých domovech. Poplach v Maalotu, který leží osm kilometrů od hranice s Libanonem, byl už podle médií odvolán.

Izraelská armáda poté kompletně odvolala poplach na severu země. Vniknutí letounu, patrně dronu, do vzdušného prostoru Izraele z Libanonu se podle ní nepotvrdilo.

„Prozatím jsou obavy z infiltrace vyloučeny,“ uvedla podle deníku The Times of Israel izraelská armáda o situaci v severním Izraeli. Podle ní v této oblasti žádný bezpečnostní incident nenastal. Co však spustilo poplach, je třeba teprve zjistit.

Ostřelování Pásma Gazy

Izraelská armáda v noci na středu zasáhla stovky cílů v Pásmu Gazy. Nálety desítek izraelských stíhaček se zaměřily na čtvrť kolem mešity Al-Furkán, kterou Izrael označuje za hnízdo teroru, protože ji palestinské hnutí Hamás využívá k útokům na Izrael. Za posledních 24 hodin zde izraelská armáda podle svého prohlášení zasáhla na 450 cílů.

„Uvolnil jsem všechny zábrany, máme kontrolu nad oblastí a míříme do plného útoku,“ citoval zpravodajský web The Times of Israel z projevu ministra obrany Joava Galanta k vojákům nasazeným v blízkosti Gazy. „Budou (palestinští teroristé) tohoto momentu litovat, Gaza se nikdy nevrátí k tomu, čím byla,“ pokračoval.

Server listu The Times of Israel uvedl, že při nočních útocích byl zasažen také dům příbuzných vůdce ozbrojeného křídla Hamásu Muhammada Dífa, kterého Izrael považuje za strůjce bezprecedentního víkendového útoku. Podle palestinských zdrojů, na něž se server odvolává, přitom přišel o život i Dífův bratr.

Mluvčí Hamásu ráno médiím sdělil, že noční nálety zasáhly desítky rezidenčních budov, továrny, mešity a obchody. Stejný zdroj hlásil nejméně 30 mrtvých.

Satelitní snímky izraelských útoků.

Přestřelky s Hizballáhem

Na Izrael během středečního rána provedlo raketový útok i libanonské šíitské hnutí Hizballáh. Podle agentury Reuters uvedlo, že se jedná o odplatu za izraelské údery z tohoto týdne, při nichž zahynuli tři jeho bojovníci. Izraelské ozbrojené síly oznámily, že v reakci na palbu na izraelské tanky ostřelují jih Libanonu.

V prohlášení Hizballáh uvedl, že vypálil „řízené střely na izraelské pozice v reakci na pondělní sionistické útoky“, při nichž zahynuli tři bojovníci hnutí. Slíbil také „rozhodnou“ odpověď na útoky na libanonské území, zejména ty smrtící.

Izraelská armáda oznámila, že útočí na Libanon poté, co jedna z jejích severních pozic poblíž izraelské vesnice Arab Aramší čelila ostřelování. Podrobnosti o obětech na životech bezprostředně neuvedla. Libanonský bezpečnostní zdroj upřesnil, že Hizballáh vypálil dvě řízené střely na Izrael, který hnutí považuje za svého úhlavního nepřítele.

V Aškelonu raketový útok zranil dvanáct lidí

Aškelonem a dalšími obcemi na jihozápadě Izraele podle místních médií zněly ve středu výstražné sirény. Izraelská média s odvoláním na zdravotníky uvedla, že v Aškelonu – městě vzdáleném jen několik kilometrů od Pásma Gazy – nejnovější raketový útok zranil dvanáct lidí. Život nikoho z nich není ohrožen.

Jedna z raket vypálená z Pásma Gazy zasáhla v Aškelonu nemocnici. „Raketa přímo zasáhla centrum pro rozvoj dětí,“ uvedla v prohlášení nemocnice. Agentuře AFP lékařské zařízení sdělilo, že budova byla poškozena, zásah si však nevyžádal žádné zraněné. 

Počet zabitých roste

Počet obětí víkendového útoku Hamásu na Izrael stoupl už na 1200, uvedla izraelská veřejnoprávní televize Kan. Dosud izraelské úřady hovořily o tom, že si nejhorší útok za desítky let vyžádal tisíc životů. Do nemocnic bylo od soboty podle izraelského ministerstva zdravotnictví odvezeno 3007 zraněných, z nichž 471 je hospitalizováno, včetně 109 lidí ve vážném stavu.

Při izraelských protiútocích na Gazu, z níž ozbrojenci do Izraele pronikli, zatím přišlo o život 1055 lidí. Dalších 5184 jich utrpělo zranění. Na okupovaném Západním břehu přišlo od soboty při střetech s izraelskými silami o život 21 Palestinců a 130 jich utrpělo zranění. 

V Pásmu Gazy údajně ve středu odpoledne přestala vyrábět elektřinu jediná tamní elektrárna, jelikož jí došlo palivo. Uvedl to web katarské televize al-Džazíra s odkazem na energetický úřad Pásma Gazy. Ještě ráno úřad odhadoval, že zůstane v provozu nejméně deset dalších hodin.

Munice z USA

Na jihoizraelské letecké základně Nevatim přistálo první dopravní letadlo s „pokročilou“ americkou municí, informoval deník The Times of Israel. Munice má umožnit významné údery proti teroristům a přípravu na varianty možného boje.

„Jsme vděční za americkou podporu a pomoc zejména IDF a státu Izrael obecně v tomto náročném období,“ uvedla izraelská armáda. 

„Naši společní nepřátelé vědí, že spolupráce mezi armádami je silnější než kdy jindy a je klíčovou součástí pro zajištění regionální bezpečnosti a stability,“ dodala armáda.

USA chtějí koridor

Podle americké televize NBC News chtějí Spojené státy vytvořit koridor, který by civilistům z Pásma Gazy umožnil odejít do Egypta, a vyhnout se tak nebezpečí, které jim v Gaze hrozí.

Administrativa prezidenta Joea Bidena prý o plánu jedná s několika dalšími státy. Cílem je zabránit masovému umírání civilistů, kteří se v Gaze, jež je rozlohou o poznání menší než Praha, náletům často jen těžko mohou vyhnout.

Egypt vyzval Izrael, aby zajistil bezpečný průchod civilistům z enklávy, nechce ale aby je přímo podporoval v útěku na jihozápad směrem k Sinaji, uvedly dva egyptské bezpečnostní zdroje.

Izrael navštívil britský ministr zahraničí

Britský ministr zahraničí James Cleverly ve středu přiletěl do Izraele, informovala agentura Reuters. Na místě se setká s vysokými izraelskými představiteli a přeživšími sobotních útoků palestinských teroristů. 

„Ministr zahraničí (Cleverly) dnes dorazil do Izraele, aby dal najevo neochvějnou solidaritu Spojeného království s izraelským lidem po teroristických útocích Hamásu,“ uvedl mluvčí britského ministerstva zahraničí. „Setká se s těmi, kdo útoky přežili, a s vysokými izraelskými představiteli, aby ukázal podporu Spojeného království právu Izraele se bránit,“ dodal.