Izrael dopadl poslední dva palestinské teroristy, kteří uprchli z přísně střežené věznice

Izraelská policie dopadla poslední dva ze šesti palestinských vězňů, kteří před téměř dvěma týdny uprchli z věznice s nejvyšší ostrahou. Oznámil to izraelský policejní komisař Jakov Šabtaj.

Dva členové teroristické skupiny Islámský džihád byli zadrženi před svítáním v palestinském městě Džanín na Západním břehu Jordánu.

Zbývající čtyři vězni byli dopadeni už před týdnem poblíž města Nazaret na severu Izraele. Všech šest buď bylo odsouzeno, nebo jsou podezřelí z plánování či provedení smrtících útoků na Izraelce.

Z věznice Gilboa, která se nachází poblíž vesnice Bejt Šean u Galilejského jezera, uprchli 6. září kanalizací ústící do podlahy cely. Útěk, který připomínal spíše scénu z hollywoodského filmu, vyvolal mezi mnohými Palestinci radost, zatímco Izraelcům udělal ostudu, píše agentura Reuters.

Palestinci považují členy ozbrojených skupin uvězněných Izraelem za hrdiny v boji za získání nezávislého státu na územích, jichž se Izrael zmocnil za války v roce 1967. Izrael je považuje za teroristy.