TÉMA

Nazaret

V Izraeli se vzájemně vraždí arabské gangy. Za špinavou práci platí frustrované mládeži

V Izraeli si vyřizují účty arabské gangy. Letos již mezi arabskou menšinou zemřelo násilnou smrtí 103 lidí, což je skoro stejně jako za celý loňský rok. Poslední vražda je hlášena ze sobotního rána. Gangy si na ně často najímají frustrované nezaměstnané arabské mladíky. Někteří arabští starostové žádají izraelskou vládu o posily. Do boje proti mafii by se měla zapojit rovněž izraelská zpravodajská služba.
18. 6. 2023|

Pandemie poznamenala vánoční turismus Nazaretu. Městu se ekonomicky daří čím dál hůře

Křesťanská centra na Blízkém východě letos čekala na příliv tradičních adventních návštěvníků marně. Začátkem prosince totiž izraelská vláda opět uzavřela hranice pro zahraniční turisty. Například město Nazaret na severu země je ale na těchto příjmech závislé.
24. 12. 2021|

Blízký východ trápí nezvykle suché měsíce. Zima je přitom jediným obdobím v roce, kdy prší

Blízký východ se potýká se suchým začátkem zimy. Izrael i některá další místa ve východním Středomoří hlásí výrazně podprůměrné srážky. Období mezi listopadem a březnem je přitom jediné v roce, kdy v regionu prší. Rostoucí populace i zdejší zemědělství přitom vodu nutně potřebují.
12. 12. 2021|

Izrael dopadl poslední dva palestinské teroristy, kteří uprchli z přísně střežené věznice

Izraelská policie dopadla poslední dva ze šesti palestinských vězňů, kteří před téměř dvěma týdny uprchli z věznice s nejvyšší ostrahou. Oznámil to izraelský policejní komisař Jakov Šabtaj.
19. 9. 2021|

Izraelská policie dopadla čtyři z šesti uprchlých palestinských teroristů

Izraelská policie dopadla další dva z šesti Palestinců, kteří začátkem týdne uprchli z izraelské věznice s nejvyšší ostrahou. Informoval o tom policejní mluvčí. Je mezi nimi i Zakaríja Zubajdí, bývalý velitel Brigád mučedníků od al-Aksá. Další jsou členy Palestinského islámského džihádu. Dopadeni tak byli čtyři z šestice vězňů.
11. 9. 2021|

Masarykův les v Izraeli kdysi vytvořili čeští Židé. Nyní jej Češi pomáhali obnovit

Obnova Masarykova lesa v Izraeli letos finišuje. Hlavní část háje, jejž v roce 1930 založili čeští osadníci kibucu nedaleko Nazaretu, už je otevřená. Les byl několik dekád zpustlý a znovu ho Češi objevili náhodou až před třemi lety. Oslavy jeho znovuotevření se konaly v pražské rezidenci izraelského velvyslance.
29. 6. 2020|