Masarykův les v Izraeli kdysi vytvořili čeští Židé. Nyní jej Češi pomáhali obnovit

Události: Masarykův les (zdroj: ČT24)

Obnova Masarykova lesa v Izraeli letos finišuje. Hlavní část háje, jejž v roce 1930 založili čeští osadníci kibucu nedaleko Nazaretu, už je otevřená. Les byl několik dekád zpustlý a znovu ho Češi objevili náhodou až před třemi lety. Oslavy jeho znovuotevření se konaly v pražské rezidenci izraelského velvyslance.

Obnovu háje spoluorganizoval Michael Kraus. Osmdesát procent lidí v Izraeli podle něj ví, kdo byl Tomáš Garrigue Masaryk. Stromy jsou v Galilei původní z roku 1930 – právě tehdy se skalnatý kopec poblíž Nazaretu začal měnit v lesní plochu.

„Nedaleký kibuc Sarid byl založen českými Židy. A jedna z prvních věcí, kterou tehdy udělali, byla, že vysázeli stromy,“ popisuje vedoucí Židovského národního fondu pro region Sever Omri Bone.

Les ale posléze stárnul a pustnul. V posledních letech proto prošel celkovou obnovou, o níž se opět postarali Češi. „Chceme poděkovat všem přátelům v Česku za jejich brigádnickou práci i za jejich čas. Vážíme si toho,“ vzkazuje Rima Kušnirová, pracovnice Židovského národního fondu.

Znovuotevření lesa mělo být symbolickým darem ke 170. výročí narození Masaryka, které se mělo konat v Izraeli v březnu. Kvůli volbám a koronavirové krizi se ale přesunulo o tři a půl tisíce kilometrů dál – do Prahy. Setkání se zúčastnila i Michaela Vidláková. Jejích otec Jiří Lauscher byl jedním ze zakladatelů kibucu Sarid a stál u zrodu lesa. Právě Vidláková iniciovala jeho obnovu.

„Ještě potřebuje dosadit. Takové to nejhorší zdžunglovatění zmizelo,“ komentuje stav prací Vidláková. Les z olivovníků a cypřišů byl dlouhá léta v zapomnění. Místní i čeští pamětníci věděli, že existuje, nikdo ale nevěděl kde. Přesné místo se podařilo najít i díky archivům Židovského národního fondu.

„Chtěli bychom udělat další etapy, aby se to napojilo na cyklistické stezky, které vedou v okolí,“ popisuje plány prezident české pobočky fondu Michal Pacovský. V Izraeli by prý rádi přivítali české turisty, kteří by tu mohli symbolicky zasadit strom.