V Izraeli se vzájemně vraždí arabské gangy. Za špinavou práci platí frustrované mládeži

Události: V Izraeli si vyřizují účty arabské gangy, obětí jsou desítky (zdroj: ČT24)

V Izraeli si vyřizují účty arabské gangy. Letos již mezi arabskou menšinou zemřelo násilnou smrtí 103 lidí, což je skoro stejně jako za celý loňský rok. Poslední vražda je hlášena ze sobotního rána. Gangy si na ně často najímají frustrované nezaměstnané arabské mladíky. Někteří arabští starostové žádají izraelskou vládu o posily. Do boje proti mafii by se měla zapojit rovněž izraelská zpravodajská služba.

Třetí největší arabské město v Izraeli Umm el-Fahm vypadá na první pohled poklidně. Za kulisami nových aut, restaurací a obchodů se ale skrývají problémy – od obchodu s drogami až po nájemné vraždy. „Máme tu v současnosti nezaměstnanost okolo třiceti procent. Obzvláště mezi mladými muži,“ říká zástupce starosty města Vádží Džamíl.

Mafie za kriminální činy mladíkům platí. Ceník je přitom veřejným tajemstvím. „Pokud střílíte na nohy, je to prý za tisíc šekelů, do horní části těla je to pět tisíc. Pokud někoho zabijete, záleží na tom, koho. Může to být deset, 25 nebo i 50 tisíc šekelů,“ tvrdí Bašár Nachaš, jeden z obyvatel města Jafa an-Naserija poblíž Nazaretu, kde zemřelo 8. června při střelbě v automyčce pět lidí. 

Další problém představuje kult zbraní. Na rozdíl od palestinských militantních skupin na Západním břehu, pro které je puška symbolem boje proti židovskému státu, se Arabové v Izraeli zabíjejí navzájem. Nelegálních zbraní jsou desítky tisíc. Počet vražd mezi arabskou menšinou už letos překročil stovku.

V Izraeli řádí arabské gangy
Zdroj: ČT24

Státu je to jedno, stěžují si někteří Arabové

Arabští politici tvrdí, že stát jejich městům blokuje pozemky pro výstavbu bytů a podnikatelských zón, a proto nemohou řešit nezaměstnanost. Občas zazní i spekulace, že státu je jedno, když Arabové zabíjejí Araby. „Izraelská policie má zájem na tom, aby nás zaměstnávali naše vnitřní problémy tak, abychom neměli čas řešit celonárodní otázky jako diskriminaci,“ stěžuje si politik arabské menšiny v Izraeli Júsef Džabarín.

Logickou reakcí na rostoucí kriminalitu by bylo posílení policejní přítomnosti v ulicích arabských měst. Mezi arabskou menšinou v Izraeli ale toto řešení naráží na částečnou nedůvěru vůči Židovskému státu.

Mnozí arabští starostové by však posily uvítali. „Řešením je posílení policie. Posílení jejích lidských zdrojů a metod práce,“ míní starosta města Jafa an-Naserija Mahír Chalíle. Vláda už přislíbila Arabům více policistů a do boje proti mafii chce nasadit i zpravodajskou službu Šin Bet.